Kanta-Häme

Otto Pentin elämään tuli kerralla isoja muutoksia

Hattulalainen Otto Pentti sai äskettäin lahjoituksena matkahengityslaitteen. Ulospäin pieni ”mötikkä” ei näytä kummoiselta, mutta sillä on erittäin suuri merkitys Pentin perheen elämään.
 
– Pääsemme koko perhe yhdessä matkustamaan vaivattomasti kodin ulkopuolelle. Ilman tällaista laitetta se onnistuisi, Oton äiti Ekina Pentti selvittää.
 
Laitteen ansiosta perhe teki äskettäin ensimmäisen yhteisen ulkomaanmatkan Yhdysvaltoihin.
Ilman apuvälinettä Oton sairastumisriski kasvaisi merkittävästi.
 
– Kotioloissa käytettävää apuvälinettä ei voi kuljettaa pitkiä matkoja sen ison koon vuoksi, Elina Pentti kertoo.
 
Hengityslaite on vain yksittäin esimerkki lahjoitusten merkityksestä hyvinvoinnin takaajana. 
20-vuotista toimintaansa näinä päivinä juhlistava Helvi Aavanlinnan säätiö on yksi suurimpia Kanta-Hämeen keskussairaalan lastenosastolle säännöllisesti lahjoittavista järjestöistä. Toinen on Lastenklinikoiden kummit. Yksittäiset lahjoittajat tuovat myös merkittävästi lisää viihtyvyyttä pienimpien sairaalassa oleskeluun.
 
Helvi Aavanlinnan säätiö lahjoitti myös osaston kolmen huoneen suunnittelun ja toteutuksen, jolla osasto sai uutta ilmettä sairaalan harmaasävytteisiin kokonaisuuteen. Lasten vanhemmille tarkoitettu oleskeluhuone on nyt merkittävästi kodinkaltaisempi kuin aikaisemmin mukavine nojatuolineen, keittomahdollisuuksineen ja televisioineen. Huoneiden uudesta ilmeestä vastasi sisustussuunnittelija Tiina Taatinen-Hakamäki.
 
Uudet ilmeet ovat nyt myös lasten leikkihuoneella sekä vauvahuoneella.
 
– Säätiön perustaja Helvi Aavanlinna halusi auttaa erityisesti syöpä- ja sydänsairaita lapsia. Olemme pystyneet jatkamaan tätä työtä sijoitetun omaisuuden tuottojen turvin, säätiön puheenjohtaja Sinikka Uola kertoo.
 
Paitsi sairaalan lastenosaston laitehankintoihin, säätiö lahjoittaa muun muassa lastenosaston henkilökunnan koulutukseen, sairastavien lasten virkistystoimintoihin sekä yksittäisten sairastavien lasten  tukemiseen.
 
– Lahjoitukset mahdollistavat lukemattoman määrän asioita, joita emme voisi järjestää yhteiskunnalta tulevalla rahoituksella, lastenosaston ylilääkäri Arja Tomminen kertoo.
 
Osastonhoitaja Marja Koljosen mukaan erityisesti lastenosaston viihtyvyyteen suurilla ja pienillä lahjoituksilla on ratkaiseva merkitys. Hän muistuttaa, että lapsille sairaalassa vietettävä aika on usein merkittävästi rankempaa kuin aikuisilla. Sen vuoksi viihtyvyystekijöihin pitää pystyä vaikuttamaan.
 
– Meillä ei ole senttiäkään rahaa viihtyvyyden järjestämiseen ilman lahjoituksia. Kaikki pelit tietokonepeleistä lautapeleihin saakka, leikkikalut ja askarteluvälineet tulevat lahjoitusten kautta, Marja Koljonen selvittää.
 
Uusia huonetiloja Tomminen ja Koljonen kehuvat ”keitaiksi” joskus kovankin arjen keskellä.
Lastenosastolla on vuodessa noin 9 000 potilaskäyntiä, ja henkilökuntaa kaikkineen noin 70.