Kanta-Häme

Oulun seudulta Lapin kautta Janakkalaan

Oulun seudulta Kiimingistä kotoisin oleva Matti Korkala, 32, aloitti helmikuun alussa Janakkalan hallintojohtajana. Hän on kokenut paljon parin viime vuoden aikana.

Vuoden 2010 lopulla hän aloitti Utsjoen eli Suomen pohjoisimman kunnan kunnanjohtajana. Runsaan vuoden kuluttua, alkuvuodesta 2012, hän irtisanoutui virastaan ja lähti perheensä kanssa kolmeksi kuukaudeksi Floridaan.

Seikkailijan luonnetta

Suomeen palattuaan perhe asui Etelä-Lapissa Ranualla ja matkusteli ympäri maata. Kunnes sitten viime kuun puolivälissä perhe muutti Turenkiin.

Korkala vaikuttaa siis ihmiseltä, joka ei aina tee sitä tyypillisintä ratkaisua. Hän sanookin, että hänessä on hieman seikkailijan luonnetta.

Utsjoella Korkala johti 1 300 asukkaan kuntaa. Miksi pesti jäi runsaan vuoden mittaiseksi?

Korkala miettii pitkään vastausta.

– Miten sen sanoisi… Kaipasin erityyppisiin hommiin ja isompaan kuntaan. Ja kyllä paikkakunnan sijaintikin vaikutti. Utsjoki ei ollut perheen kannalta kovin toimiva.

Irtiotto Floridaan

Utsjoen jälkeen perhe tekikin sitten todellisen irtioton. Korkala lähti viime kevättalvena vaimonsa ja pienen tyttärensä kanssa Floridaan lomailemaan.

– Vuokrasimme sieltä asunnon ja teimme, mitä siellä nyt voi tehdä. Vietimme aikaa rannalla ja uima-altaalla, shoppailimme ja teimme autoretkiä.

– Irtiotto sattui sopivaan aikaan. Mikä ettei, kun ei ollut uutta työtä. Jotain piti keksiä. Se oli todella hienoa aikaa.

Viime syksynä tuli Janakkalan hallintojohtajan virka auki, kun Liisa Puranen ilmoitti eläkkeellelähdöstään. Korkala haki Janakkalaan, mutta myös eräitä muita virkoja.

– Mutta keskeytin ne muut haut, kun tämä paikka näytti järjestyvän.

Oudolle seudulle

Korkala tunnustaa, että etukäteen hän ei tiennyt Janakkalasta eikä koko Hämeenlinnan seudusta mitään. Hän ei ollut koskaan käynyt seudulla – Hämeenlinnassa hän on enintään poikennut jollain ohikulkumatkalla.

– Oli tosi kiva lähteä paikkaan, jota ei tunne. Minulla on kuitenkin positiivinen mielikuva tästä seudusta. On mukava lähteä tutustumaan uuteen seutuun ja ihmisiin.

Työhaastatteluun valmistautuessaan Korkala otti paljonkin selvää Janakkalasta. Tietoa löytyi lähinnä netistä. Esimerkiksi kunnan viime vuosien tilinpäätökset tulivat tutuiksi.

Korkalalle ei siten tullut yllätyksenä, että hänen uusi työnantajansa ja kotikuntansa on nyt lähtenyt tasapainottamaan talouttaan.

– Päättelin, että Janakkalassa on hoidettu asioita hyvin ja että täällä on ihan hyvin pullat uunissa. Toki selvästi huomaa, että on kasvukunnan kivut. On järkevää, että tilanteeseen ja ongelmiin tartutaan ajoissa.

Peruskauraa Lappiin verrattuna

Korkala vakuuttaa, ettei häntä pelota Janakkalan tulevaisuus.

– Suomessa on paljon samankokoisia kuntia, joissa asiat ovat paljon huonommin. Täällä on kuitenkin paljon vahvuustekijöitä. On kasvava kunta, ja nuoria tulee lisää, vaikka vanhustenkin määrä kasvaa, kuten kaikkialla.

– Kun olen ollut Pohjois-Lapin kunnissa, niin tämä täällä on semmoista peruskauraa.

Korkalan perheeseen kuuluu sairaanhoitajavaimo ja lähes puolitoistavuotias tytär. Toinen lapsi syntyy pian.

– Ostimme rivitaloasunnon Mäntyniemestä, parin kilsan päässä keskustasta. Se on tosi kiva asunto joen rannalla, uimaranta on heti siinä lähellä. (HäSa)

Päivän lehti

1.4.2020