fbpx
Kanta-Häme

Oulun sotku ei vaikuta pukutehtaalla

Aulangontien alkupäässä sijaitsevan vanhan pukutehtaan alueen kehitys ei häiriinny, vaikka pukutehtaan kiinteistön omistava Quorum on joutunut suuriin vaikeuksiin kahden rahastonsa osalta liittyen epäonnistuneisiin rakennushankkeisiin Oulussa.

Näin ainakin vakuuttaa Quorumin Aulangontien hankkeesta vastaava johtaja Joona Suomela ja Elite Varainhoto Oy:n toimitusjohtaja Daniel Pasternack.

Quorumin terveet osat ollaan jakamassa Eliten ja toisen rahastoyhtiön United Bankersin välillä, ja Quorum jää hoitamaan vain Oulun ongelmayhtiö Kaleva Rakennus Oy:tä.

– Meillä on aiesopimus Quorumin kanssa asiasta, mutta se ei ole vielä varmistunut. Mutta Hämeenlinnan hanke on täysin erillään ongelmista, ja sen osalta toiminta jatkuu normaalisti. Se rahasto on mennyt erinomaisesti, Eliten Pasternack sanoo.

Omistuksen siirtyminen Eliten hallinnoimaksi pitäisi varmistua vuodenvaihteeseen mennessä. Quorumin Suomelan mukaan kyse on enää Finanssivalvonnan antamasta luvasta kiinni.

– Oulun keissi on tosiaan valitettava tilanne, mutta Eliten hoivissa tämä rahasto tulee vain kasvamaan, Suomela povaa.

Hänen mukaansa rahasto on kiinnostunut myös muista Hämeenlinnan kohteista.

– Mielellään ostamme lisää, jos hyvää tulee tarjolle.

Aulangontie 1:n asemakaava on menossa Hämeenlinnan yhdyskuntalautakunnan hyväksyttäväksi todennäköisesti jo joulukuussa. Lainvoiman uusi kaava saanee keväällä, jos se hyväksytään myös kaupunginhallituksessa ja valtuustossa, eikä valitusprosesseja tule.

Joona Suomela ei lähde spekuloimaan tarkkaa ajankohtaa, koska vanhan pukutehtaan kiinteistöt puretaan ja rakennustyöt päästään aloittamaan

– Siellä tapahtuu, kun tapahtuu… Ensi vuonna tai sitä seuraavana. Meillä on edelleen hyviä vuokrasopimuksia voimassa, joten ylimääräistä kiirettä ei ole.

Tuleva kaava mahdollistaa kaupan tilojen kaksinkertaistamisen sekä kerrostalojen rakentamisen kaupasta erillisiksi muodostettaville tonteille. Suojeltu vanha makasiinirakennus on Kattomestarit Oy:n omistuksessa, ja sinne kaava mahdollistaa tilojen muuttamisen toimisto- ja liiketilakäyttöön.

Quorumin Oulun ongelmista kertoo seikkaperäisesti tuorein Arvopaperi-lehti. Quorumin kahden rahaston sijoituskohteena on ollut Kalevala Rakennus Oy, joka perustettiin muuttamaan Oulun keskustan läheisyydessä sijaitsevat vanhat viljasiilot 13-kerroksisiksi luksusasunnoiksi.

Hanke on saatu toteutettua, mutta kulut karkasivat käsistä ilmeisen totaalisesti. Nyt Kalevala Rakennus on erityistarkastuksen, yrityssaneerauksen ja poliisitutkinnan kohteena.

Arvopaperi-lehden mukaan varmaa on ainoastaan, että isot sijoittajat kuten Mandatum, Onvest, Apteekkien eläkekassa, Jari Väyrynen, jääkiekon SM-liigan puheenjohtajana tunnettu professori Vesa Puttonen ja vakuutusyhtiö Pohjantähti ovat kärsineet kukin miljoonien eurojen menetykset.

Tapausta kuvaillaan ainutlaatuiseksi Suomen rahastojen historiassa. HäSa

Menot