Kanta-Häme

Outo härveli luo uutta maakuntaa

Uuden maakunnan valmistelu etenee, vaikka asiaan liittyvistä lakikokonaisuuksista viimeisin, valinnanvapautta koskeva, ei ole edes vielä eduskunnassa.

Maakuntia on jo etukäteen kutsuttu hallintohimmeleiksi. Totta kyllä, valmisteluvaihe saa tavallisen pulliaisen hengästymään.

Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahosen mukaan juuri nyt hahmotellaan väliaikaista toimielintä. Sen tehtävänä on vetää väliaikaista maakuntahallintoa siihen asti, että ensi tammikuussa 2018 valitaan vaaleilla maakuntavaltuusto. Se puolestaan nimeää maakuntahallituksen.

Väliaikaisen valmisteluelimen kokoonpanosta on jo sovittu, että siinä on Forssan ja Riihimäen seuduilta molemmista 2 ja Hämeenlinnasta 3 edustajaa.

Kyse on kompromissista, sillä äänestettäessä forssalaisilla on vain yksi ääni.

Ahonen selittää:

– Maakuntaliitolla ei ole tässä intohimoja. Suuri missiomme on pitää maakunta itsenäisenä. Seutuja kohdellaan tasapuolisesti.

Koska kunnissa ja seuduilla on suuri huoli tulevaisuudesta, uudistuksen valmistelu vaatii paljon taustatyötä.

– Välillä pitää antaa periksi, jotta voi jollain toisella kohdalla saada, mitä tavoittelee. Pitää olla ikään kuin alueellinen valtakunnansovittelija. Tämä on kestävyyslaji, ei sprintti.

Lisäkertoimen työhön tuo, että yhteen sovitellaan kuntien ja seutukuntien tavoitteiden lisäksi myös valtionhallintoa ja kuntayhtymiä.

Valmisteluelimestä on muotoutumassa 13-henkinen ryhmä, johon pyritään löytämään mahdollisimman laajaa asiantuntemusta tulevan maakunnan toimialalta.

Valmisteluelimen jäsenet tekevät maakuntaa oman toimensa ohella noin päivän viikossa. Se valmistelee mm. henkilöstön siirtosopimukset, kiinteän ja irtaimen omaisuuden siirrot, ICT-palvelujen ja vaalien järjestämisen ja vuoden 2018 budjetin.

– Joukkoon tulee kovan tason asiantuntijoita. Sihteeristö taas on päätoiminen valmisteleva elin, joka muodostuu mm. muutosjohtajista ja asiantuntijoista.

Väliaikaisen valmisteluelimeen on jo kartoitettu nimiä ja osaamista, mutta sen valitsee virallisesti vasta uusi maakuntahallitus. Sen taas kunnat ja poliittiset ryhmät valitsevat kuntavaalien tuloksen pohjalta kesäkuussa.

Alustavasti on myös neuvoteltu, että maakuntahallitus toimisi virkamiehistä koostuvan väliaikaisen valmisteluelimen poliittisena ohjausryhmänä.

Sellainenkin kummallisuus nähdään vuonna 2018, että samaan aikaan istuu kaksi maakuntavaltuustoa ja –hallitusta.

On nykyisen maakuntaliiton päätöselimet ja suoralla maakuntavaalilla valittu valtuusto sekä sen valitsema maakuntahallitus. Molemmat toimivat siirtymävuoden 2018. Väliaikainen valmisteluelin sentään lopettaa.

– Uuden, vuoden 2019 alussa aloittavan maakunnan, viranhaltijoita ryhdytään rekrytoimaan ensi vuoden keväällä.

Jos on kunnilla ollut ongelmia pysyä muutoksen vauhdissa, helppoa se ei ole ollut valtionhallinnollekaan.

– Kunnissa on totuttu elämään poliittisessa ympäristössä, valtionhallinnolle se on uutta. Se on herättänyt pelkoja, että joudutaanko nyt ammatillinen vakaumus uhraamaan politiikan alttarille. Sen kassa oppii kuitenkin elämään.

Koko kuviossa on runsaasti irtonaisia paloja. Anna-Mari Ahonen kuitenkin uskoo, että vuoden 2019 alkuun ne saadaan paikoilleen.

– Tosin aikaa ei ole yhtään tuhlattavaksi. HÄSA

Päivän lehti

3.6.2020