Kanta-Häme

Outo lintu musiikkitaivaalta

Näyttelijä Birgitta Putkonen on pääosassa laulaja Carola Standertskjöldin elämäkertaan perustuvassa näytelmässä, mutta työn pohjana olevaa elämäkertateosta hän ei ole uskaltanut lukea.

– Olen tähän asti työstänyt Carolaa vain roolihenkilönä. En yritä tehdä näköiskuvaa Carolasta, ja vaikeaa se olisikin, hän sanoo.

Musiikkinäytelmä Carola – ei aina käy kuin haaveillaan saa kantaesityksensä Hämeenlinnan teatterin Verstaassa lauantaina 13. syyskuuta.

Näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut hämeenlinnalainen näyttelijä Johanna Reilin. Työn pohjana on Tuija Wuori-Tabermanin kirja Carola – sydämeen jäi soimaan blues (2004).

Laulamista …yllin kyllin

Näytelmähanke sai alkunsa Birgitta Putkosen musiikinnälästä.

– En ole saanut vähään aikaa laulaa, joten tuli tarve laulaa, hän kertoo.

Yhteistyössä Johanna Reilinin kanssa hän ryhtyi etsimään sopivaa materiaalia, ja Carolan laulut osuivat kohdalle. Wuori-Tabermannin kirjasta Reilin dramatisoi nyt nähtävän tarinan.

Carola Standertskjöldiä (1941–1997) pidettiin outona lintuna Suomen musiikkitaivaalla. Hän oli äärimmäisen lahjakas ja monipuolinen laulaja, mutta kärsi lamaannuttavasta esiintymisjännityksestä.

Hän lauloi iskelmiä, mutta rakasti enemmän jazzia, bluesia, laulelmia, soulia ja sambaa.

– No nyt olen ainakin saanut laulaa tarpeekseni ja laidasta laitaan. Ei puutu kuin oopperaa, Putkonen naurahtaa. Esitykseen sisältyy yli 20 laulua seitsemällä eri kielellä.

Säestäjinä ovat muusikot Kalle Penttilä ja William Suvanne.

Ristiriitainen mutta …huumorintajuinen

Carolan elämänkohtalo oli julma. Aluksi hänen taakkanaan olivat esiintymisjännitys ja sekalaiset miessuhteet. Kun hän viimein vapautui jännittämisestä ja löysi rakastavan puolison, Alzheimerin tauti vei elämästä terän.

Standertskjöldin kanssa ystävystynyt Tuija Wuori-Tabermann muisteleekin, että elämäkerran kirjoittaminen oli yllättävän vaikeaa. Laulaja ei helposti paljastanut haavoittuvaa puoltaan ulkopuolisille, ja viimeiset vuodet olivat raastavia läheisillekin.

Kirja ja näytelmä kannatti hänen mielestään kuitenkin tehdä.

– Carola oli äärimmäisen ristiriitainen persoona, mutta hänen merkityksensä suomalaisessa musiikkielämässä oli suuri, Wuori-Tabermann sanoo.

Laulaja oli äärimmäisen lahjakas ja monipuolinen. Lisäksi hän oli parhaimmillaan loistava seuralainen.

– Hän oli aina iloinen ja ystävällinen. Hänellä oli käsittämättömän hyvä huumorintaju ja hän rakasti muusikoita ympärillään, Wuori-Tabermann sanoo. (HäSa)

Carola, ei aina k’y kuin haaveillaan. Kantaesitys H’meenlinnan teatterin Verstaassa 13.9. kello 19.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic