Kanta-Häme

Outo vaatekeräys hämmensi Hämeenlinnassa

Postilaatikkoihin jaetut keräyslaput ovat herättäneet kummastusta Hätilässä, Papinniityssä ja Kukostensyrjässä. Lapuissa asukkaita kehotetaan antamaan muovikasseihin pakattuja vaate- ja tekstiililahjoituksia vietäväksi Arabiaan ja Afrikkaan.

Vaatekeräys Auringonnousu keräsi alueelta lahjoituksia koko tiistain ajan. Asukkaat olivat pinonneet lahjoitussäkkinsä jo varhain aamulla pitkin katujen varsia. Kerääjät antoivat kuitenkin odottaa itseään.

Kahden tunnin sitkeästä odottelusta huolimatta keräysfirman sinistä pakettiautoa ei näy kiertelemässä kaduilla. Alueelle jaetuissa lapuissa ilmoitettu kellonaika on mennyt jo aikapäiviä sitten umpeen, mutta kerääjiä ei näy.

Mutta sitten tapahtuu.

Hämmennystä keräyksellään Hämeenlinnassa herättänyt Ahmad Hemdan Jeehad kurvaa paikalle sinisellä pakettiautollaan. Vieressä istuva Abdul Kadir loikkaa tottuneesti pakettiautosta kadulle ja heittää mustan jätesäkin pakettiautoon.

Huonosti suomea puhuva Ahmad kysyy, onko toimittaja verottaja vai poliisi. Epävarmuus on ymmärrettävää, sillä yrityksen vaatekeräyksestä on tehty jopa rikosilmoituksia Suomen eri puolilla.

Kyse on kuitenkin ihan luvallisesta liiketoiminnasta. Vaatekeräys on rekisteröity yksityinen elinkeinonharjoittaja Y-tunnuksineen. Tuntuu, että puutteellinen kielitaito on suurin syy keräyksen aiheuttamaan hämmennykseen.

– Tämä on kovaa työtä, sillä kierrämme pelkästään Hämeenlinnaa seitsemän tuntia, Jeehad muistuttaa.

Ei mitään hyväntekeväisyyttä

– Tulin Suomeen viisi vuotta sitten Palestiinasta ja oman yrityksen perustin kolme vuotta sitten. Keräämme vaatteita ja kodin tekstiilejä Turun varastoon, josta ne lähtevät suureen lajittelukeskukseen Belgiaan, Ahmad Hemdan Jeehad kertoo.

Hämeenlinnassa vaatekeräys Auringonnousu oli toista kertaa. Tätä ennen pakettiauto on ehtinyt kiertää länsirannikon kaupunkien lisäksi muun muassa Espoossa ja Forssassa. On hyvinkin mahdollista, että pakettiauto näkyy Hämeenlinnassa vielä jatkossakin.

Hyväntekeväisyyttä vaatekeräys Auringonnousu ei tee. Nyt kootut vaatteet viedään esimerkiksi Syyriaan, Egyptiin, Nigeriaan ja Jordaniaan.

– Ihmiset antavat mielellään pois turhia vaatteita. Mehän haemme ne kuitenkin suoraan kotoa. (HäSa)