Kanta-Häme

Ovatko tuplavuorot Hauhon kotihoidossa käytäntö?

Nimimerkkikirjoittaja arvosteli Hämeen Sanomien mielipideosastolla (20.4.) kovasanaisesti viime vuonna Suomen parhaana palkittua Hauhon kotihoitoa. Kirjoittajan mukaan sijaisten saaminen on vaikeaa, minkä vuoksi työntekijät joutuvat tekemään toistuvasti tuplavuoroja ja pitkiä työputkia.

Kirjoittajan mukaan lähihoitajat saavat sairastapauksen sattuessa itse etsiä sijaisen, ja sijaisen saa ottaa vain tietyn rekryn kautta. Pitääkö tämä paikkansa, Hauhon kotihoidon esimies Virva Kartano?

– Kaikki alle kolmen kuukauden sijaisuudet hoidetaan Seuturekryn kautta. Kotihoidon tiimi ja esimiehet etsivät yhteistyössä sijaisia, jos rekrystä emme heitä saa. Aina esimiehet eivät ole paikalla, ja tiimiin on vahva luottamus. On totta, että aina sijaisia ei saada, avoimia vuoroja jää joskus.

– Yksi saamamme palkinnon peruste oli henkilöstörakenne. Seurantajakson aikana meillä on hyvin sijaisia suhteessa vakansseihin.

Ovatko toistuvat tuplavuorot tai 14 päivän työputket tapa?

– Eivät. Tuplavuoroja tehdään joskus, mutta niistä sovitaan yhteisymmärryksessä. Osa hoitajista on valmis näitä vuoroja tekemään vapaaehtoisesti. Työnantaja voisi periaatteessa päättää, korvataanko tuplavuoro rahana vai vapaana, mutta meillä työntekijä saa tehdä itse päätöksen.

– Tilastot viimeisen vuoden ajalta osoittavat, että tuplavuoroja tulee meillä keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa.

– 14 päivän työputkia meillä ei tehdä. Jos ylitöitä tulee, maksetaan niistä asianmukaiset korvaukset aikana tai rahana. Noudatamme kvtes:a.

Onko sijaisten saaminen ollut vaikeaa lähikuukausien aikana?

– Helmikuussa oli paljon sairauspoissaoloja, kun flunssa- ja vatsatautiepidemiat jylläsivät. Sijaisten löytäminen oli vaikeaa, kun myös he sairastivat.

Kirjoituksessa väitettiin lisäksi, että kotihoidon työntekijällä olisi 20 asiakasta vastuullaan. Pitääkö tämä paikkaansa?

– Ei pidä paikkaansa. Tilastojen mukaan aamuvuoron työntekijä tekee keskimäärin 8–12 asiakaskäyntiä ja iltavuoron työntekijä 10–13 asiakaskäyntiä. Määrä riippuu palvelujen laajuudesta. Haavanhoito vie enemmän aikaa kuin esimerkiksi pelkkä lääkekäynti. Yksi käynti vie keskimäärin 20–25 minuuttia.

Pitääkö paikkansa, että työntekijät saisivat lähinnä yksittäisiä vapaapäiviä?

– Ei pidä. Meillä käytetään toivelistoja – jokainen työntekijä voi siis esittää omia toiveitaan mm. vapaapäivistä. Niitä toteutetaan mahdollisuuksien mukaan työvuorolistoja tehtäessä. Kiertäviä vuosilomia tiimin hoitajat eivät halunneet.

– Yhden päivän vapaita tulee toisinaan, koska tämä on kolmivuorotyötä. Vastaavasti toisinaan työntekijöille osuu myös pidempiä vapaajaksoja. HäSa

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic