Kanta-Häme

Oven kahva voi tappaa bakteereja

Bakteereja tappavat ovenkahvat ja vetimet yleistyvät pikkuhiljaa sairaaloissa ja hoitolaitoksissa. Kanta-Hämeen keskussairaalassa luotetaan kuitenkin edelleen käsihygieniaan enemmän kuin antibakteerisiin pintamateriaaleihin.

– Kahvoja ei ainakaan lähdetä varta vasten vaihtamaan. Uudisrakennuksissa asia voidaan harkita erikseen, sanoo infektioylilääkäri Janne Mikkola Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

Hän muistuttaa, että vetimien materiaalilla ei ole suurta merkitystä, jos perushygienia pettää.

– 10 000 eurolla ei vielä saa kovin paljon pinnoitteita, mutta sillä saa niin paljon käsidesiä, että henkilökunta voisi vaikka kaksinkertaistaa käytön, Mikkola sanoo.

Kuparista …lupaavia tuloksia

Infektiolääkärit eri puolilla maailmaa ovat viime aikoina kiinnostuneet erityisesti kuparin kyvystä tuhota mikrobeja.

Kuparin lisäksi myös vähintään 60 prosenttia kuparia sisältävän messinkiseoksen on todettu vähentävän mikrobikasvua. Kuparin hinta kuitenkin hillitsee käytön yleistymistä.

Suomalainen lukkofirma Abloy toikin nelisen vuotta sitten markkinoille messinkisiä ovenpainikkeita ja vetimiä, jotka on pinnoitettu hopeaa sisältävällä maalilla.

– Tutkimusolosuhteissa mikrobimäärät on saatu pienenemään, mutta se ei vielä takaa, että infektiot laitoksissa oikeasti vähenisivät, sanoo osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila Helsingin-Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS).

Hänkin kaipaa vielä lisää ”kovaa tutkimusnäyttöä” erilaisten pintamateriaalien käytännön tehosta.

– Periaatteessahan kaikki ns. kriittiset pinnat, joihin kaikki koskevat, voisivat olla antibakteerisesta aineesta, Anttila pohtii. Silti hänkin painottaa käsihuuhteiden merkitystä infektioiden torjumisessa.

Laitosten lisäksi …myös koteihin

Abloyn liiketoiminnan kehityspäällikkö Juha-Pekka Hirvonen uskoo, että antibakteeriset vetimet ja kahvat maksavat itsensä pian takaisin, jos niiden avulla saataisiin estetyksi edes osa esimerkiksi sairaalabakteeri MRSA:n tartunnoista.

– Ostohinnaltaan meidän tuotteemme ei ehkä ole se halvin vaihtoehto, mutta se on suomalaista laatutyötä, hän muotoilee.

Hirvonen näkee antibakteerisilla tuotteilla lähes rajattomat markkinaodotukset Suomessa julkisissa tiloissa. Viime vuonna yhtiö lanseerasi sarjan myös omakotiasumiseen.

– Tietämättömyys tuotteista on lähes ainut este yleistymiselle, hän sanoo.

Testituloksissa ja mainoksissa on puhuttu lähinnä bakteerien hävittämisestä. Metalliseosten tehosta virusten torjuntaan on vähemmän tietoa.

– Kyse on lähinnä siitä, että viruksista on vaikeampaa saada näytettä ja tutkimustuloksia, osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila sanoo.

Lisäksi toiset virukset – samoin kuin bakteeritkin – elävät sitkeämmin pintamateriaaleissa. Toiset taas tuhoutuvat helpommin.

Esimerkiksi vatsatautia aiheuttavat norovirukset selviytyvät pitkään hengissä ovenkahvoissa, kaukosäätimissä ja kynnenaluksissa. Sen sijaan influenssavirus talttuu helposti jo tavallisessa käsien pesussa.

Valinnanvaraa …kaivataan lisää

Näihin asti antibakteeristen ovenkahvojen tarjonta ja valinnanvara on ollut Veli-Jukka Anttilan mielestä turhan vähäistä.

Yksi malli ei riitä sairaaloille, vaan tarvitaan monia erilaisia vaihtoehtoja esimerkiksi automaattioviin tai oviin, joista hoitajien on päästävä kulkemaan tarjotin kädessä. Myös puhdistettavuuteen on kiinnitettävä huomiota.

– Kun tuotekehittelyyn on nyt viime vuosina aktivoiduttu, tarjonta varmaan laajenee, ja hyvä niin, hän sanoo. (HäSa)