Kanta-Häme

Ovet avautuivat onnekkaille

Alkukesän jännitys on nyt monen kohdalta ohi, kun toisen asteen yhteishaun tulokset ovat saatavissa.

Opetushallituksen tilastojen mukaan kevään ammatillisenkoulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa hakijoita oli yhteensä 84 000. Kaikista hakijoista 71 400 sai opiskelupaikan syksyllä alkavasta koulutuksesta.

Heidän joukossaan ovat myös Kaurialan lukiossa aloittavat kaverukset Emma Ansaharju ja Katariina Pekuri. Heille molemmille Kaurialan lukio oli ensimmäinen vaihtoehto eikä sisäänpääsy tullut heille suurena yllätyksenä.

– Olen silti tosi iloinen ja helpottunut, Ansaharju sanoo.

Molemmilla yläkoulun päättötodistuksen keskiarvo oli yhdeksän tienoilla, ja Kaurialan lukioon pääsi tänä vuonna tasan kahdeksan keskiarvolla. Lyseoon pääsi 7,08 keskiarvolla, Lammin ja Parolan lukioihin puolestaan tasan seitsemän keskiarvolla.

Kaurialan lukion tytöt valitsivat siksi, että ovat kuulleet lukiosta paljon hyvää.

Lukion suosio ennallaan

Ansaharjulle ja Pekurille lukion ja ammattikoulun välillä tehtävä valinta oli helppo. Kumpikaan heistä ei vielä tiedä, mitä he aikovat tulevaisuudessa tehdä.

– Lukiossa saa kuitenkin kolme vuotta lisäaikaa miettiä, mitä haluaa, Pekuri pohtii.

Lukiokoulutuksen suosio on säilynyt lähes samana edelliseen vuoteen verrattuna. Koko Suomessa lukioon haki tänä vuonna 32 200 hakijaa, ja heistä neljä viidestä sai lukiosta opiskelupaikan.

Vaikka lukiossa saa lisäaikaa tulevaisuudensuunnitelmille, ammattikoulu oli tänäkin vuonna lukiota suositumpi vaihtoehto hakijoille. Valtakunnallisesti ammatilliseen koulutukseen haki tänä vuonna 51 800, joista 67 prosenttia sai koulutuspaikan.

Datanomikoulutuksen suosio noussut

Hämeenlinnan koulutuskuntayhtymän Tavastian ammattiopistossa hakijoiden määrä nousi eniten tieto- ja viestintätekniikan koulutusohjelmassa eli tuttavallisemmin datanomikoulutuksessa.

– Tietokonemaailma, pelimaailma ja sen tyyppinen työskentely on nuorille nyt tutumpaa kuin perinteiset fyysiset työt, opiskelijapalvelupäällikkö Päivi Kortesniemi Koulutuskuntayhtymä Tavastiasta pohtii.

Suosittuina aloina Tavastiassa säilyivät myös hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, liiketalouden perustutkinto, rakennusalan perustutkinto sekä autoalan perustutkinto.

Lisähaku alkaa heti

Ilman opiskelupaikkaa jäi yhteishaussa valtakunnallisesti noin neljä prosenttia peruskoulun päättäneistä hakijoista.

Ilman opiskelupaikkaa jääneiden on vielä varsinaisen yhteishaun jälkeen mahdollista päästä opiskelemaan lisähaun kautta. Opetushallitus postittaa kaikille ilman opiskelupaikkaa jääneille hakijoille kirjeen, jossa kerrotaan mahdollisuuksista saada opiskelupaikka. (HäSa)