Kanta-Häme

Ovia avataan kaikkiin suuntiin

Hattulassa on tarkoitus neuvotella sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista Valkeakosken seudun kuntien kanssa. Kunnanhallitus on valtuuttanut kunnanjohtaja Heidi Rämön ja perusturvajohtaja Mirja Saarnin käymään keskusteluja järjestelyistä.

– Minä en haluaisi edes puhua koko asiasta, koska emme me ole hakeutumassa siihen suuntaan. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin pirstoutuminen olisi meille huonoin vaihtoehto, mutta siihenkin on pakko varautua, Heidi Rämö sanoo.

Tällä hän viittaa muun muassa siihen, että Forssan seudulla on tähyilty keskussairaalan sijasta Turun suuntaan ja Riihimäen seudulla etelään.

– Me olemme yhdessä Janakkalan kanssa mukana sekä Hämeenlinnan kaupungin vetämässä selvityksessä että maakunnallisessa terveydenhuollon selvityksessä. Mutta sen lisäksi on sovittu, että me selvitämme pohjoista yhteistyötä ja Janakkala eteläistä, Rämö sanoo.

Kolmisin rahkeet eivät riitä

Valkeakosken aluesairaalan toiminta-alueen eli Etelä-Pirkanmaan kunnat tekevät oman selvityksensä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelyistä, ja Hattulan edustajat ovat mukana työssä. Aluesairaala kuuluu Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin.

– Me haluamme varmistaa, että kaikki suunnat on katsottu, jos jotakin ratkaisuja täytyy tehdä. Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala eivät pysty kolmisin pitämään yllä erikoissairaanhoitoa, Rämö sanoo.

Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit kuuluvat molemmat samaan erityisvastuualueeseen eli Tampereen yliopistollisen keskussairaalan ervaan.

Linjausten mukaan eletään

Hattulan ja Janakkalan kunnanhallitusten ja perusturvalautakuntien edustajat tapasivat tiistaina. Aiheena oli perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen toiminnan kehittäminen ja sopimuksen uudistaminen.

Hattulan perusturvajohtaja Mirja Saarni kertoo, että kunnissa eletään valtuustojen viime kesänä tekemien päätösten mukaan. Tuolloin linjattiin, että molempien kuntien sosiaalipalvelut siirtyvät yhteistoiminta-alueen hoidettavaksi vuonna 2015.

– Siitähän meillä ei ole tietoa, mitä valtiovalta näistä asioista päättää ja miten se meihin vaikuttaa, Saarni huomauttaa.

Terveysjaosto jää historiaan

Janakkala uudistaa parhaillaan hallintosääntöään, ja se koskee myös Hattulaa.

Yhteistoiminta-alueen asioita on kuluvan valtuustokauden ajan käsitelty kuntien yhteisessä terveysjaostossa.

Se on tarkoitus lakkauttaa, ja Hattula saa edustuksen Janakkalan perusturvalautakuntaan. Hattulalaiset lautakunnan jäsenet ovat mukana vain silloin, kun lautakunta käsittelee terveydenhuollon asioita.

Mirja Saarnin mukaan voisi olla tarkoituksenmukaista, että lautakunnassa esittelyoikeus olisi muillakin kuin Janakkalan perusturvajohtajalla.

– Alamme valmistella virkamiestyönä yhteistoimintasopimuksen muutosta. Tällaiset asiat voidaan ratkaista siinä yhteydessä, Saarni sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020