fbpx
Kanta-Häme

Pääesikunta: Tämän takia venäläinen sotilaskone saa lentää 1 400 kilometriä Suomen ilmatilassa

Venäjän armeijan lentokone lentää tällä viikolla Suomen ilmatilassa – ja tällä kertaa ihan luvan kanssa.
 
Puolustusvoimien pääesikunnan mukaan Venäjän tarkkailukoneella on lupa lentää Suomen ilmatilassa 15.7.–18.7.
 
Kyseessä on Open Skies -sopimukseen kuuluva tarkkailulento. Komentajakapteenin Kari Ahrnbergin mukaan sopimus on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin alainen.
 
– Kyseessä on kansainvälinen, asevalvontaan liittyvä sopimus, jonka tarkoitus on lisätä luottamusta ja turvallisuutta. Jäsenvaltioilla on oikeus suorittaa kuvauslento toisessa jäsenvaltiossa, tietyn kiintiön puitteissa, Ahrnberg kertoo.
 
Hänen mukaansa Suomi on suorittanut maaliskuussa vastaavankaltaisen kuvauslennon Venäjän ilmatilassa. Itänaapuri on suorittanut kuvauslennon Suomessa kerran vuodessa.
 
Open Skies -lennoilla on Ahrnbergin mukaan tarkat säännöt. Lennoille osallistuvien sotilaiden henkilöllisyys on oltava tiedossa 30 päivää ennen lentojen alkua. Lisäksi lentokaluston sekä kuvauslaitteiden pitää olla Open Skies -ohjelman hyväksymiä. Venäjä saapuu Suomeen AN-30B-tarkkailulentokoneella.
 
Maahan saapuvilla venäläissotilailla on 96 tuntia aikaa suorittaa lennot, ja vieraan valtion ilmatilassa saa lentää enintään 1 400 kilometriä. Isännöivän valtion edustaja hyväksyy Ahrnbergin mukaan lentosuunnitelmat, ennen kuin lennot voi tehdä. Suomessa lennot saavat lähteä ainoastaan Rovaniemen tai Helsinki-Vantaan lentokentiltä, ja kaikki lentokalustot tarkistetaan ennen ilmaannousua ja tarvittaessa niiden jälkeen.
 
– Lennoissa on tiettyjä rajoitteita. Esimerkiksi samaa kohdetta ei saa kuvata kahdesta tai kolmesta eri kulmasta, sanoo Ahrnberg.
 
Lennoilla on myös koko ajan isäntämaan sotilaita mukana varmistamassa, että lentosuunnitelmia noudatetaan. Ahrnberg on itse mukana venäläisten koneessa.
 
Huolimatta siitä, että Euroopan turvallisuuspoliittinen tilanne on tällä hetkellä Ukrainan kriisin takia jännittynyt, ei poikkeusjärjestelyjä ole tarvittu. Ahrnbergin mukaan aikaisempina vuosina Venäjän Open Skies -lennot ovat myös sujuneet suunnitelmien mukaan.
 
– Tässä ei ole käynnissä mitään epänormaalia tai tavallista poikkeavaa. Se, että Open Skies -sopimusta toteuttavat sotilaat, johtuu lähinnä siitä, että maiden asevoimilla on tarvittava osaaminen ja kalusto, Ahrnberg kiteyttää.

Menot