Kanta-Häme

Paahteisen terassin pelastaja

Sibeliuksenkadulla sijaitsevan Laatu-Kaihdin-liikkeen toimitusjohtajan Janne Ilmasen mukaan sähköistetyt markiisit ja verhot ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina.
 
– Siihen on selkeä syy; ihmiset ovat alkaneet panostaa terasseihinsa takavuosia enemmän. 
Onhan Mikko Alatalokin laulanut, että markiisin alla on aina kesä. 
 
Terassimarkiisi suojaa paitsi paahteelta, myös tuulelta ja sateelta. Ikkunamarkiisi taas voi vähentää koneellisen ilmastoinnin tarvetta jopa 80 prosentilla.
 
– Markiisilla saa katettua oleskelutilaa talon ulkopuolelle, ja samalla viilennettyä myös sisätiloja.
 
Markiisikankaat ovat suunniteltu myös kestämään näiden leveyspiirien olosuhteita.
 
– Ne ovat vettä ja likaa hylkiviä sekä home- ja uv-suojattuja. Alumiinirunko kestää aikaa siinä määrin, että siihen voi vaihtaa uuden kankaan vielä monen vuoden päästä.

Suunnittelua ja räätälöintiä

Vaikka ajat ovat muuttuneet, on vuonna 1989 perustetun Laatu-Kaihtimen tavoitteena tarjota edelleen asiakkailleen mahdollisimman monipuolista palvelua.
 
– Nykypäivänä asiakaspalvelu vain korostuu. Tartumme toimeen asiakkaan tarpeet huomioiden, on kyseessä sitten yksityisasuntoon tai julkiseen tilaan suuntautuva projekti.
 
Ilmasen työ on paljon muutakin, kuin pelkkää myyntiä ja markkinointia.
 
– Se on myös suunnittelua ja räätälöintiä, sellaista mittatilaustyötä. Yli puolet työajasta kuluu taas erilaisia asennuksia tehdessä. 
 
Valtaosa kantakaupungin liiketiloja somistavista markiiseista ovat yrityksen perustaneen Matti Ilmasen sekä hänen poikiensa Jannen ja Mikko Ilmasen käsialaa.
 
– Keskustalon reilun 50 markiisin urakka oli viime vuoden isoin projekti, vaikkei itse asennukseen mennyt meiltä kahdelta kuin nelisen päivää. 15 vuotta sitten asentamamme rungot pysyivät entisellään.
 
Keskustalon markiisit ovat yksi esimerkki tekniikan kehittymisestä. Ne avautuvat ja sulkeutuvat aurinkoautomatiikan turvin, mutta ne voi myös ohjelmoida toimimaan halutulla tavalla.
 
– Niin verhot kuin markiisit ovat varustettu nykyään radiolähettimillä ja vastaanottimilla, joiden ansiosta niitä voidaan ohjata kaukosäätimellä. Toki perinteisiä käsikammella veivattavia tuotteita on yhä tarjolla.
 
Laatu-Kaihdin on tiettävästi Suomen ainoa suunnittelu- ja toteutuspalvelua tarjoava kaihdinalan yritys, jolla on oikeudet myös sähköasennuksiin.
 
– Enää ei tarvitse aina tehdä sähköjohtojen läpivientejä ulkoa sisälle, vaan markiisin voi kytkeä pistorasiaan.

Vastaa lisälasia

Maailma on ehtinyt muuttua paljon siitä, kun Janne Ilmanen hoiti ensimmäisen isomman asennusurakkansa 18-vuotiaana.
 
– Isä antoi käsipaketissa neuvoja, kun asensin hikihatussa verhoja Hausjärven koululle. Sitä ennen olin ollut näissä hommissa hanttimiehenä, Ilmanen naurahtaa.
 
Kehityksen tuulet ovat puhaltaneet markiisien ohessa myös sälekaihtimiin ja verhoihin. Molemmat saa asennettua säätölaitteineen ikkunoiden väliin.
 
– Verho ja puinen säle imevät lämpöä. Ikkunan väliin asennettuina ne eivät varastoi lämpöä entiseen tapaan, kun ne ovat pykälää lähempänä ulkotilaa.
 
– Yhtälailla kaihdin vastaa yhtä lisälasia eli on myös hyvä lämmöneriste kolealla kelillä.