Kanta-Häme

Pääkallonpaikasta päätös viimeistään tammikuussa

Sisäministeri Päivä Räsänen (kd.) vahvisti tiistaina Helsingissä, että Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen poliisilaitokset yhdistyvät Hämeen poliisilaitokseksi. Keskiviikkona Hämeenlinnassa vieraillut ministeri ei vielä paljastanut omaa kantaansa, onko Hämeen pääpoliisiaseman paikka Hämeenlinna vai Lahti.

– Tämä ratkaisu tullaan tekemään myöhemmin, viimeistään ensi vuoden tammikuussa.

Sekä poliisiylijohtaja Mikko Paatero että uudistuksia esittävä sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä ovat olleet Lahden kannalla. Perustelujen mukaan Lahdessa on Hämeenlinnaa suuremmat keskittymät väestön, poliisitehtävien ja poliisihenkilöstön suhteen.

– Korostan sitä, että kysymys pääpoliisiaseman sijoittumisesta on aika marginaalinen ja pieni asia. Se koskee alle kymmentä työpaikkaa, sanoo Räsänen.

Hänen mukaansa molemmissa kaupungeissa tarvitaan joka tapauksessa poliisiasemia, joissa hoidetaan kaikkia poliisin tehtäviä.

Poltinaholle valmistuu ensi maaliskuussa Suomen nykyaikaisin poliisilaitos Miekkalinna, johon on investoitu lähes 34 miljoonaa euroa. Lahden poliisiasema on tunnetusti remontin tarpeessa. Poliisin on löydettävä toimitiloista viiden miljoonan euron säästöt.

– Lahden poliisiasema on niin huonokuntoinen, että se joudutaan remontoimaan ihan riippumatta pääpoliisiasemaratkaisusta, ja Hämeenlinnan uusi hieno poliisiasema tulee tarpeeseen ja käyttöön joka tapauksessa, sanoo Räsänen.

”Liikennevalvonnasta ei tingitä”

Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen kirjoittaa tuoreessa Poliisi & Oikeus -lehdessä kuinka poliisipäälliköt ovat jo pitkään jakaneet lopetettavan liikkuvan poliisin henkilöstöä poliisilaitosten eri tehtäviin. Näin kaikki liikenteen valvonnan työvoima ei olisi tulevaisuudessa tarkoituksenmukaisessa käytössä.

Räsänen sanoo kuulleensa väitteen erään toimittajan suusta, muttei mistään muualta.

– Poliisipäälliköillä ei ole mitään toimeksiantoa eikä mitään valtuuksia lähteä jakamaan liikkuvan poliisin henkilöstöä eri tehtäviin. Hallitus on nimenomaan tehnyt päätöksen, että liikennevalvonnan taso säilytetään, sanoo Räsänen. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic