fbpx
Kanta-Häme

Pääkirjaston putket paukkuvat ja ilma haisee

Pääkirjasto on tullut keski-ikään ja vaatii kuntoremonttia. Elämänlaatulautakunnan suunnitelmissa se onkin lähes ainoa suuri peruskorjaushanke lähivuosille.

Peruskorjauksen hinnaksi on haarukoitu noin 7,5 miljoonaa euroa.

– Tosin mitään hankesuunnitelmaa ei vielä ole olemassa. Tämä on vasta kirjaus, että lähivuosina se on tulossa ajankohtaiseksi, tilaajapäällikkö Antti Karrimaa korostaa.

Peruskorjaus on alustavasti aikataulutettu siten, että vuodelle 2017 varattaisiin miljoonan määräraha, seuraavalla vuodella 3,5 ja vielä vuodelle 2019 kolme miljoonaa euroa.

Pääkirjasto valmistui 19080-luvun alkupuolella. Se on silloisen kaupunginarkkitehdin Heikki Aitolan suunnittelema.

– Kyllä talo vaatii perusteellisen korjauksen. Putket ja ilmastointi on kunnostettava, kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen kertoo.

Esimerkiksi ilmastointia on säädetty ja korjattu moneen kertaan.

– Silti täällä haisee. Myös putkistolle on tehty kaikki, mitä voitu. Nyt on edessä tilanne, etteivät pelkät paikkaukset enää riitä.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, pitääkö pääkirjasto kokonaan sulkea, kuinka pitkäksi aikaa ja mitkä ovat väistöjärjestelyt.

– Emme täällä kirjastolla siitä tiedä. Insinöörit suunnittelevat. Toivomme tietysti, että meiltäkin jossain vaiheessa kysytään, millaisia tarpeita on.

Ideoita kirjastoväellä on runsaasti 80-lukulaisen kirjastotilan uudistamiseksi.

– Tekniikkaremontin lisäksi olisi hyvä saada yläkerran tiloja tehokkaampaa käyttöön. Esimerkiksi talon parhaat näkymät ovat entisen musiikkikirjaston tiloista, joissa nyt sijaitsee it-asema. Ne olisi mukava saada paremmin käyttöön. Voisi vaikka perustaa sinne kattoterassin ja kahvilan.

Myös työtiloissa olisi kohentamista.

– Talossa on paljon ikkunapinta-alaa, mutta ikkunallista työtilaa meillä on vähän.

Ulkoilupaikkojen investointiohjelmassa suurin kulu ensi vuodelle on Hämeensaaren tekonurmen siirto Pullerin urheilupuistoon. Siirron hinnaksi arvioidaan 50 000 euroa.

Vuonna 2017 on tarkoitus uusia Paasikiventien varressa oleva vierasvenelaituri 100 000 eurolla.

Elalan investointiohjelmat etenevät seuraavaksi budjettikäsittelyyn. Valtuustoon tilausbudjetti tulee marraskuussa. HÄSA

Menot