Kanta-Häme

Päälinjoista keskusteltiin sopuisasti Hattulassa

Hattulassa neuvottelut luottamuspaikkojen jaosta käynnistyivät torstai-iltana. Kokoonkutsujana toimi kokoomus, joka sai kuntavaaleissa suurimman ryhmän valtuustoon.

Neuvotteluja vetänyt kokoomuksen ääniharava Reijo Hallenberg kertoo, että hän oli laatinut ensimmäiseen tapaamiseen valmiiksi ehdotuksen, jonka paikkajako perustui eri ryhmien äänimääriin ja pisteytykseen.

– Se oli lähtökohtana, eikä kukaan pannut hanttiin. Nimistä ei vielä keskusteltu, ja esimerkiksi naispaikat aiheuttavat töitä, Hallenberg sanoo.

Hattulan 35-paikkaiseen valtuustoon valittiin vain 10 naista, ja myös joidenkin ryhmien ehdokaslistat olivat varsin miesvaltaisia.

Tasa-arvolain mukaan kunnallisissa toimielimissä pitää olla vähintään 40 prosenttia kummankin sukupuolen edustajia.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan paikan saisi Hallenbergin mukaan kokoomus ja valtuuston sosiaalidemokraatit.

Kuuden lautakunnan puheenjohtajuudet menisivät kolmelle suurelle ryhmälle eli kokoomukselle, demareille sekä yhdessä neuvotelleille keskiryhmille (keskusta ja kristillisdemokraatit) niin, että jokainen saisi kaksi puheenjohtajuutta.

– Mutta tätä mallia saatetaan kyllä joutua vielä viilaamaan, se ei välttämättä mene ihan näin, Hallenberg huomauttaa.

Hattulan uudessa valtuustossa pienten ryhmien painoarvo kasvoi, sillä vasemmistoliitto palasi valtuustoon kahden valtuutetun voimin ja vihreät ja kristilliset saivat molemmat kolme valtuutettua. Myös perussuomalaisilla on kaksi valtuutettua.

Hallenbergin mukaan minkäänlaisia liittoutumia ei neuvotteluissa ollut, paitsi vaaliliitossa olleiden keskiryhmien kohdalla.

Seuraava kaikkien puolueiden yhteinen neuvottelu käydään viikon päästä torstaina, ja sitä ennen ryhmät pitävät omia kokouksiaan. HÄSA

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic