Kanta-Häme

Päällekkäisyydet pois

Nyt näyttää siltä, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri välttyy Valviran sille asettamalta puolen miljoonan euron uhkasakolta.

Hoitojonoja on onnistuttu purkamaan erityisellä toimenpideohjelmalla. Lain edellyttämälle tasolle päästäneen määräajassa eli kesäkuun loppuun mennessä.

Se tosin maksaa sairaanhoitopiirille 1,3 miljoonaa euroa tänä vuonna. Vielä ei kuitenkaan esitetä muutoksia tämän vuoden talousarvioon, vaan tilannetta seurataan.

Tämän vuoden talousarvio on alun perin tehty noin 8 miljoonaa alijäämäiseksi. Vuoden lopussa sairaanhoitopiirillä arvioidaan olevan yli 20 miljoonaa kattamatonta alijäämää.

Isot muutokset tarpeen

Tähän kiinnittää huomionsa jälleen sairaanhoitopiirin tarkastuslautakunta. Sen mukaan tilanne on hyvin huolestuttava. Alijäämää on vuoden lopussa jo 125 euroa jokaista maakunnan asukasta kohti.

Lautakunta esittää toimintaan nopeasti isoja muutoksia. Se toistaa jo aikaisemmin esittämänsä keinot, joita ovat päällekkäisten toimintojen karsiminen, hoidon porrastus ja työnjaon määrittely.

Sinänsä sairaanhoitopiiri on täyttänyt velvoitteensa erikoissairaanhoidon tuottajana. Se on vain tullut luvattoman kalliiksi, arvioi tarkastuslautakunta.

Palvelut pitäisi pystyä tarjoamaan suunnitelmallisemmin, ettei kalliisiin jononpurkutaloisiin jouduta.

Ison alijäämän vuoksi sairaanhoitopiiri joutuu ottamaan lyhytaikaista lainaa maksuvalmiuden ylläpitämiseksi. Yhtymävaltuusto on antanut luvan nosta luottolimiitin 15 miljoonasta 20 miljoonaan.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic