Kanta-Häme

Päällikkö Kunnioitettava sinisilmä

 

Adoptiointiaani Jean Sibelius hiipii James Bondin mukana ja melkein esiintyy seksiromaanissa.
 
 
Hämeenlinnan oman pojan, säveltäjä Jean Sibeliuksen (1865–1957) syntymäpäivää juhlitaan taas tänään. Sinfonia Lahti soittaa juhlan kunniaksi Verkatehtaalla, ja kodeissa soittimiin luultavasti asetellaan Finlandiaa.
 
Mutta on se Sibeliuksen Janne ollut kaikenlaisessa mukana ja tehnyt muutakin kuin maailmankuulua musiikkia.
 
Kuten seuraavia:
 
Iloitse polttamisesta, siellä metsässä
 
Sibelius on muun muassa adoptoitu intiaani. Eurooppaa vuonna 1953 kiertänyt amerikkalainen intiaaniryhmä saapui varta vasten Ainolaan adoptoimaan säveltäjän.
 
Rauhanpiipun polttamisen yhteydessä Sibeliuksesta leivottiin Venerable Blue Eyes eli Kunnioitettava sinisilmä.
 
Yhdysvaltalaiset ottivat säveltäjän muutenkin kullanmurukseen. Ihailijapostia ja sikareita saapui muun muassa osoitteeseen ”Jean Sibelius in the forest near Helsinki”.
 
Yhdysvaltalaisten musiikintuntijoiden perinteisiin lukeutui 1900-luvun alkupuolella sikareiden postittaminen Ainolaan. Yksi lahjoittajista oli jazzmuusikko Louis Armstrong.
 
Sikareita on jäljellä edelleen. Niitä poltellaan arvotilaisuuksissa. Kaksi on sauhutellut menemään Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen.
 
Hyvin kuulemma paloi.
 
Ei Disneylle ja Elvikselle
Säveltäjämestaria on lähes väkisin viety Hollywoodiin. Kaksi sinnikästä yritystä epäonnistui, mutta se yksi mukanaolo on harvinaisen elävää leffahistoriaa.
 
James Bondin tunnusmusiikki.
Ei, eihän Sibelius sitä säveltänyt, vaan Monty Norman, mutta Sibeliuksen Cassazione opus 6:n alku on kiistatta lainattu Bond-melodiaan. Youtubesta löytyy.
 
Entä ne epäonnistuneet yritykset? Sibelius sanoi ei Walt Disneylle ja Elvis Presleylle.
 
Disneyn tiedetään olleen suomalaismestarin ihailija, ja hän olisi halunnut vuonna 1940 tehdä piirroselokuvan Tuonelan joutsenesta Sibeliuksen musiikilla. Disney vannoi teoksen pysyvän uskollisena suomalaiselle tarustolle, mutta yritys valui hiekkaan.
 
Elvis Presleyn elokuvaan Jailhouse Rock olisi myös haluttu Sibeliuksen musiikkia. Pyyntö tuli Sibeliuksen kuolinvuonna 1957, eikä säveltäjä koskaan vastannut kysymykseen.
 
”Lähetä karvainen hiusharja”
Sibelius on ahdettu myös romaanikansien väliin. Sibelius mainitaan muun muassa Jan Blomstedtin Sibeliuksen pyörässä (Loki-kirjat 2005) ja Bo Carpelanin Axelissa (Otava 1993). Ja sitten on brittikirjailija Roald Dahlin Oswald-eno (Otava 1981).
 
Herkkätunteinen lukija luultavasti iloitsee siitä, että Sibelius vain ohimennen mainitaan. Kun Oswald joukkioineen lähtee lypsämään siemennestettä maailman suurmiehiltä, esimerkiksi Freud saa sellaista kyytiä, että unihiekat karisevat.
 
Sibelius itse tuskin olisi tästä hätkähtänyt.
 
Hänhän saattoi lähteä kotoa niin ryyppyreissulle Helsinkiin kuin vaikkapa samaa tietä Roomaan. Maailmalta hän lähetti Aino-rouvalle tilauksen, jossa esiintyivät muun muassa: 2 paitaa, 4 paria manchetteja, uudet ohkaset housut, alushousuja ej, karvainen hiusharja, jos se löytyy. (HäSa)
 
 
 
Lähteet: Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen; Glenda Dawn Goss: Sibelius, Amerikka ja amerikkalaiset. Suom. toim. Martti Haapakoski. WSOY 2009; Glenda Dawn Goss: Sibelius. A composer’s life and the awakening of Finland 2009; Tulen synty. Aino ja Jean Sibeliuksen kirjeenvaihtoa 1892–1904. Toim. Suvisirkku Talas. SKS 2003; Syysilta. Aino ja Jean Sibeliuksen kirjeenvaihtoa 1905–1931. Toim. Suvisirkku Talas. SKS 2007; Roald Dahl: Oswald-eno. Otava 1981. 
 
Sinfonia Lahti: Sibeliuksen syntymäpäiväkonsertti Verkatehtaan Vanaja-salissa tänään kello 19. Kapellimestarina Okko Kamu. Konsertin esittelee ylälämpiössä Juhani Koivisto kello 18.
 
 

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic