Kanta-Häme Hämeenlinna

Pääministeri: Kuntien huolehdittava, että kasvomaskeja on vähäosaisten saatavilla – Hämeenlinnan sote-johtaja: "Tuli aika paljon pohdittavaa"

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg yllättyi siitä, että kuntien tulee huolehtia maskeista vähävaraisille.
Hallitus ilmoitti torstaina puoltavansa THL:n antamaa kasvomaskisuositusta. Kuva: Pekka Rautiainen
Hallitus ilmoitti torstaina puoltavansa THL:n antamaa kasvomaskisuositusta. Kuva: Pekka Rautiainen
Kunnille tullut ohje järjestää kasvomaskeja vähävaraisille yllätti Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindbergin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa hallituksen puoltavan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaina antamaa kasvomaskisuositusta.

Marinin mukaan jokainen kustantaa omat maskinsa lähtökohtaisesti itse. Kuntien pitää kuitenkin huolehtia siitä, että maskeja on saatavilla ilmaiseksi vähävaraisille ja haavoittuvissa asemissa oleville.

Välittömästi ilmoituksen jälkeen tavoitettu Lindberg kertoi, että maskien järjestämistä vähävaraisille aletaan Hämeenlinnassa vasta valmistella.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg pitää uuden sote-hahmotelman suurimpana kysymysmerkkinä kuntien roolia. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg. Kuva: Riku Hasari

– Täytyy tarttua härkää sarvista ja katsoa, mitä tämä tarkoittaa ja miten se saadaan toimeksi, kertoo Lindberg.

Yksi kysymys on hänen mukaansa se, miten löydetään ja rajataan kunnasta ne, joille maskeja asetetaan tarjolle. Toinen on, miten tämä käytännössä tehdään.

Kanta-Hämeen pandemiajohtoryhmä kokoontuu torstaina miettimään käytännön järjestelyjä, ja kaupungin oma puolestaan maanantaina.

Lisätietoja voi siis olla odotettavissa aikaisintaan perjantaina. Hän uskoo, että Hämeenlinna tiedottaa muutoksista. Lindberg painottaa, että kyseessä on suositus, johon pitää löytää paikallinen toteutus

– Tuli aika paljon pohdittavaa, että miten toteutetaan.

Pääministeri Marin totesi myöhemmin tiedotustilaisuudessa, että maskeista hankittavat kustannukset korvataan myöhemmin kunnille.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tiedotti keskiviikkona 12. elokuuta, että maakunnassa on kuluneen viikon aikana todettu ainoastaan yksi koronavirustartunta. Tartunta oli peräisin lomamatkalta.

Lisää aiheesta: Kanta-Hämeessä todettu vain yksi koronavirustartunta viikon aikana – Tartunnalle altistuneita karanteenissa kymmenen

Näin THL suosittaa

THL:n suosituksen mukaan kansalaisen on hyvä käyttää kasvomaskia joukkoliikenteessä, jossa on vaikea välttää lähikontakteja muiden ihmisten kanssa.

Lisäksi maskia suositellaan käytettävän kodin ulkopuolella, jos on matkalla esimerkiksi koronatestiin. Maskia suositellaan asetettavan kasvoille myös, jos on palaamassa kotiin riskialueelta ulkomailta.

Maskia voi THL:n mukaan käyttää myös tilanteissa, jos turvavälien pitäminen muihin ihmisiin on mahdotonta. HäSa

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic