Kanta-Häme

Pään terveys on talviuinnin isoin juttu

Ahvenistonjärven avannolla käy melkoinen sutina ja molske läpi viikon. Keskiviikkoiltaisin on Hämeenlinnan Ladun saunavuoro, eikä lauteille enempää väkeä enää mahtuisi.

– Pidimme alkutalvesta tuossa kodalla kolmatta kertaa talviuintikauden avajaiset, josta uusia ihmisiä jäi taas koukkuun! iloitsee Ladun puheenjohtaja Siiri Ylivarvi.

Vakiosaunojia ja avantoon uskaltautujia on kaikista ikä-, ammatti- ja sukupuoliryhmistä.

– Sehän tässä parasta onkin. Kaikki polhottaa yhteen ääneen, niin vanhat kuin nuoret. Avantouinti on parhaita sosiaalisia tapahtumia, mitä tiedän, Ylivarvi hehkuttaa.

Sekasauna toimii hänen mukaansa hyvin, kun pukutilat ovat selkeästi erotettavissa.

– Siitä olen erityisen iloinen, että nuoret ovat löytäneet lajin. Meillä käy esimerkiksi Hätilästä neljän–kuuden nuoren tytön porukka ja pari alta 15-vuotiastakin.

Avantouinnin, tai virallisella termillä talviuinnin terveysvaikutuksista on kiistelty paljon. Ylivarvin mukaan yksi vaikutus on varma.

– Pään sisäinen terveys on se isoin juttu!

– Saunan ja avannon yhdistämisessä täytyy kuitenkin olla varovainen. Koskaan ei saa mennä suoraan saunasta uimaan, vaan on vilvoiteltava huolella ensin, konkari neuvoo.

Vähästä ei valiteta

Ahveniston lisäksi kaupunki pitää avantoa läpi talven auki myös Aulangonjärvellä ja Hauhon Palolaiturilla.

– Ainoastaan Apparalla on kaupungin puolesta sauna. Aulangolla on Ahveniston tapaan lämpömatto, mutta alkeelliset pukutilat. Hauholla ei ole mattoakaan, mutta eivät nämä aktiiviset avantouimarit ihan vähästä valita, kertoo Linnan Infran ulkoliikuntamestari Jukka Kuvaja.

Kuvajan mukaan Ahvenistolla avantoa käyttää päivittäin satakunta talviuimaria, Aulangolla 30–50 ja Hauholla 10-15. Vettä avannoissa kierrättävät pumput asennetaan syksyisin paikoilleen, kun lämpötila alkaa tippua alle nollan.

– Matot pitävät kulkuväylän sulana noin -10 asteeseen asti. Monella on myös avantouintitossuja, joilla pysyy pystyssä liukkaammallakin, Kuvaja sanoo.

Hinta pompsahti

Ahveniston vakiosaunavuorot klo 16.30–21.30 väliselle ajalle haetaan palvelupiste Kastellista aina keväisin. Viikkoon mahtuu 25 tunnin ja vartin vuoroa.

– Sunnuntaisin saunaa on pakko lepuuttaa ja antaa sen kuivua. Vakiovuorojen lisäksi saunaa saa varata päiväsaikaan erikseen, Kuvaja selvittää.

Avanto toki on käytössä ilman saunaakin.

– Pukukoppeihin niin Apparalle, Aulangolle ja Hauholle luovutetaan avaimia 25 euron panttia vastaan. Se on lähes ilmaista palvelua.

Avannoista kaupungille koituu vuositasolla maksimissaan muutaman kymmenen tuhannen euron kulut.

– Sähköön menee 200–3000 euroa ja tilat on siivottava päivittäin, Kuvaja muistuttaa.

Ulkoliikuntamestarin mukaan paineita saada lisää avantoja on.

– Katumalle ja erityisesti Alajärvelle niitä on kaivattu, mutta uudet investoinnit ovat jääneet keskustelun tasolle.

Siiri Ylivarvi keskittyisi mieluummin pitämään nykyiset paikat kunnossa ja kustannukset seuroille kurissa.

– Saunan hinta pompsahti 37,50 euroon vuoro. Me perimme kävijöiltä 3 euroa per kerta, mikä on mielestäni ylärajalla. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020