Kanta-Häme

Pääosassa yhteisön voima

– Näytelmä on keski-ikäisen naisen ylistyslaulu, sanoo Olka Horila.

Horila sekä sovittaa että ohjaa Hämeenlinnan Teatterin ensi syksyn ensimmäisen ensi-illan Kalenteritytöt.

Näytelmä kertoo Koivulan koulun vanhempainyhdistyksestä, joka päättää kerätä naisten alastonkuvakalenterilla rahaa syöpäosaston oleskelutilan uuteen sohvaan. Vanha sohva on tullut tutuksi yhdistykseen kuuluvalle Annalle, jonka aviomies kuolee leukemiaan.

Näytelmän on kirjoittanut englantilainen Tim Firth. Tositapahtumiin perustuvan tarinan ohjasi elokuvaksi Nigel Cole vuonna 2003.

Esityksellisiä näytelmiä paljon ohjannut Horila haki vahvaa, kantavaa tarinaa. Sellainen löytyi Kalenteritytöistä.

– Leffassa on hyvin erilainen tarina. Näytelmä perustuu naisten väliseen solidaarisuuteen. Tämä on tunteellinen komedia. En ole onnistunut lukemaan sitä kertaakaan ilman, että minua vähän itkettää, sanoo Horila.

Kalenterityttöjen esitysoikeudet määräävät, että yhden näytöksen tuotot tulee ohjata syöpätutkimukseen.

Tosielämän tapahtumien tavoin myös Hämeenlinnan näyttelijöistä tehdään oikea tyttökalenteri, jonka myyntituotot edesauttavat taistelua leukemiaa vastaan.

Ohjaaja on tohkeissaan.

– Tässä on mukana koko teatterin henkilökunta. Olematta musikaali tämä on suurimuotoinen esitys, joka vaatii paljon näyttelijöitä. Minusta on ihanaa tehdä puhedraamaa näin suurissa puitteissa, sanoo Horila.

Hämeenlinnan Teatterin uutuuksien syksyssä tunteellista komediaa seuraa iskelmänsininen komedia. Finnhits perustuu Kari Hotakaisen kirjoittamaan novellikokoelmaan, jota ei ole aikaisemmin sovitettu teatterin näyttämölle.

– Karilla on tapana istua Maunulan Teboilin kahvilassa joka päivä muutama tunti. Siellä kuulluista jutuista on sovitettu tämmöinen kaveriporukan potpurri, kertoo ohjaaja Sakari Kirjavainen.

Viisihenkinen livebändi veivaa karaokebaarissa biisejä, kuten Kielletyt leikit, Waterloo, Kun Chicago kuoli ja Jätkän humppa.

– Homman nivoo yhteen discon ja rockin sekoitus, myyttinen kasari, luonnehtii kapellimestari Antti Paranko.

Ohjaaja kuitenkin korostaa, ettei Finnhits ole musikaali, vaan musiikillinen näytelmä, joka kunnioittaa Hotakaisen tekstiä. Puhtaita, teräviä lauseita.

– Hotakaisen täydellinen lause on vaikeus, haaste ja etu. Kyllä se taipuu, mutta on hirveän lohdullista, jos sille ei tarvitse tehdä mitään, muotoilee Kirjavainen.

Hänen edellisestä ohjauksestaan Hämeenlinnan Teatterissa on kulunut vasta runsas vuosi. Tuolloin keskiössä oli Sibelius kohtalonyhteyksineen, nyt harmaata kerrostaloarkea elävät suomalaiset.

– Finnhits tulee aukaisemaan yhden uuden ikkunan suomalaiseen todellisuuteen, summaa Kirjavainen. HÄSA