Kanta-Häme

Pääpalkintona synnytys

Synnytys on ainutlaatuinen ja useimmille myös pelottava kokemus. Apua siihen voi hakea doulalta, eli synnytystukihenkilöltä.

Nyt Hämeenlinnassa on kolmannen kerran tilaisuus lähteä doulaksi, sillä uusia doulia rekrytoidaan ja koulutetaan nyt. Vapaaehtoisia doulia välittää ja kouluttaa Hämeenlinnassa Kanta-Hämeen perhetyö ry yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeenlinnan yhdistyksen kanssa.

– Upeinta doulan työssä on kokea syntymän ihme. Se että uusi ihminen syntyy tähän maailmaan ja saa jakaa sen hetken, kertoo Kanta-Hämeen perhetyön toiminnanjohtaja Liisa Jormalainen.

Tarvetta uusille vapaaehtoisille doulille syntyi, sillä moni kokenut doula päätti viime keväänä lähteä laajentamaan doula-harrastustaan ammatikseen.

Doula on linkki ja ehdottaja

Kätilöillä on synnytysosastoilla joskus todella kiire. Doula ehtii olla perheen kanssa ja olla linkkinä henkilökunnan ja perheen välillä. Jos kätilön ohjeita ei esimerkiksi kuule tai muista, doula auttaa. Doulan tehtävän on myös ehdottaa erilaisia vaihtoehtoja ja kivunlievitystä. Joskus doula on vain hiljaa ja pitää kädestä, joskus taas auttaa esimerkiksi hieromalla.

Doulalle tärkeintä on noudattaa synnyttäjän toiveita, ja auttaa synnytystä sujumaan toiveiden mukaan: oli toiveena sitten paljon kivunlievitystä tai mahdollisimman luonnonmukainen synnytys.

Jormalainen ja doula-toiminnasta vastaava Sini Stolt kertovat, että douliksi tarvitaan erilaisia ihmisiä.

Doulan tilaava synnyttäjä voikin lähettää toiveita doulan iästä tai vaikkapa siitä, toivooko hiljaista vai puheliasta tukihenkilöä. Doula maksaa 40 euroa, ja se käytetään suoraan doulien koulutukseen ja muihin toiminnan kuluihin.

Doulaa kannattaa pyytää 2–3 kuukautta ennen synnytystä. Doula tapaa synnyttäjän tai pariskunnan muutaman kerran ennen synnytystä ja kerran sen jälkeen.

Doula ei vie isän paikkaa

Doulaan voi turvautua jos synnyttää yksin, mutta usein doula on pariskunnan molempien osapuolien tukena.

Usein perheessä on olemassa pelko siitä, viekö doula isältä roolin synnytyksestä. Näin ei kuitenkaan ole.

– Isät ovat kokeneet doulan läsnäolon todella hyväksi. Doula voi tukea myös isää ja toisaalta antaa isälle mahdollisuuden esimerkiksi käydä kahvilla välillä, jos synnytys kestää pitkään, sanoo Stolt.

Toive doulasta tulee usein silloin, jos tuntee synnytyspelkoa tai jos ensimmäisen synnytys ei ole mennyt toiveiden mukaan. Doulalta saa apua ja tietoa myös ensimmäistä kertaa synnyttävä.

– Netti on pullollaan tietoa, mutta usein sieltä löytyvät kaikkein epäonnisimmat tarinat. Doula osaa antaa ehkä todenmukaisempaa tietoa synnytyksestä ja kertoa, mistä sitä kannattaa etsiä, kertoo Stolt.

Vaatimuksena kyky tukea

Oma synnytyksen kokeminen ei ole välttämätön vaatimus doulalle, mutta toistaiseksi kaikki Kanta-Hämeen doulat ovat synnyttäneet

– Doulalta vaaditaan ainoastaan, että olet tavallinen ihminen, jonka elämä on sen verran kunnossa, että voi tukea muita, kertoo Jormalainen.

Doulan tehtävänä on olla aidosti läsnä ja kuunnella odottajaa. Lääketieteellisesti synnytyksestä ei tarvitse tietää kaikkea. Jokaiselle doulaa pyytäneelle perheelle valitaan aina doulapari, sillä synnytykseen pitää olla valmis lähtemään kun sen aika on.

Doulien kysyntä on kasvanut tasaiseen tahtiin. Nyt kokeneita doulia on 5, ja uusia haluttaisiin mukaan 5–10. Toimintaan toivotaan voivan sitoutua ainakin vuodeksi. Doula voi myös välillä pitää taukoa toiminnasta ja palata mukaan myöhemmin, jos elämäntilanne muuttuu. Doulille järjestetään koulutuksia ja he kokoontuvat kerran kuussa keskustelemaan kokemuksistaan. (HäSa)

Doulaksi voi hakea Kanta-Hämeen perhetyö ry:n Internet-sivujen kautta osoitteessa www.khperhetyo.fi. Haku päättyy perjantaina 5. syyskuuta.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic