Kanta-Häme

Pääpostissa ei voi enää äänestää

Ennakkoäänestys eurovaaleissa alkaa tänään keskiviikkona.

Äänestää voi missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa, joita Hämeenlinnassa on tarjolla kymmenen, Hattulassa yksi ja Janakkalassa kaksi.

Äänestyspisteiden aukioloajat vaihtelevat suuresti paikasta ja päivästä riippuen.

Ensimmäisenä Hämeenlinnan seudulla pääsee äänestämään heti aamuyhdeksältä Palvelupiste Kastellissa, Juteinitalolla ja Tervakosken sekä Turengin kirjastoissa.

Myöhäisimpään ovat auki puolestaan Jukolan, Lammin, Turengin ja Tervakosken kirjastojen äänestyspisteet, joissa voi keskiviikkona äänestää aina iltaseitsemään saakka.

Aiemmista vaaleista poiketen Hämeenlinnassa ei äänestetä enää lainkaan posteissa, ei myöskään pääpostissa. Kuntavaaleista poiketen myöskään Hauhon entisellä kunnantalolla ja Lasimäen ravintolassa ei enää järjestetä ennakkoäänestystä.

Uusia äänestyspaikkoja ovat Koivukodon palvelutalo sekä Iittalan yhtenäiskoulu.

Äänestää voi missä vain

Kaikkiaan ennakkoäänestyspaikkoja on eurovaaleissa Suomessa yhteensä 850, joista äänestäjä voi valita mieluisimman. Niiden sijainti- ja aukiolotiedot löytyvät osoitteesta www.vaalit.fi.

Euroopan parlamentin vaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 25. toukokuuta. Silloin on mahdollista äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu postitse tulleessa äänioikeusilmoituksessa.

Valtakunnallisessa vaalissa on ehdolla kaikkiaan 251 ehdokasta.

Heistä kantahämäläisiä ovat kansanedustajan avustaja Johanna Häggman (kesk.) Forssasta, varastomies Janne Kuisma (muutos) Lopelta, kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.) Hämeenlinnasta, teurastaja Janne Nieminen (vas.) Forssasta, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) Hämeenlinnasta sekä sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) Riihimäeltä.

Lisäksi Hämeenlinnassa ainakin osittain asuvat ex-kansanedustaja Timo Kaunisto (kesk.) ja ex-varapuheenjohtaja Eero Vainio (sd.).

Äänestyskisa käynnissä

Eurovaaleissa äänesi viimeksi viisi vuotta sitten 40,3 prosenttia Suomen äänioikeutetuista. Koko Euroopassa äänestysprosentti oli sitäkin alhaisempi.

Eurovaalien äänestysaktiivisuus on laskenut selvästi vuoden 1996 vaaleista, jolloin äänestämässä kävi peräti 60,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Julkisuudessa on pyritty innostamaan ihmisiä äänestämään näissä vaaleissa, sillä europarlamentissa määritellään suuri osa suomalaisestakin lainsäädännöstä.

Hämeenlinnan ystävyyskaupunki Celle ehdotti viidelle eurooppalaiselle ystävyyskaupungille yhteistä kilpailua, jotta kaupunkilaiset saataisiin mahdollisimman innokkaasti vaaliuurnille. Kisan voittaa se kaupunki, jonka äänestysprosentti on kaikkein suurin.

Ystävyyskaupunkien keskinäisen äänestyskisan tulokset julkistetaan toukokuun viimeisellä viikolla (HäSa)