Kanta-Häme

Pääradan junamatkat nopeutuvat joulukuussa – VR päätti palata kevään hidastusta edeltäneisiin aikatauluihin

Ratatöistä johtuvat nopeusrajoitukset ovat poistuneet. Pääradan aikataulujen hidastaminen paransi Hämeenlinnassa pysähtyvien junien täsmällisyyttä.
Kuva: Pekka Rautiainen

Pääradan junamatkat nopeutuvat. VR on päättänyt palata joulukuussa takaisin viime kevään muutosta edeltäneisiin, nykyistä tiukempiin aikatauluihin.

Helsingin ja Tampereen välisen matkan kesto lyhenee noin kymmenellä minuutilla. Samalla matka-ajat Hämeenlinnasta Helsingin ja Tampereen suuntiin lyhenevät.

– Maaliskuun aikatauluhidastuksilla pyrittiin vastaamaan erityisesti Tampereen Kansi-työmaan ja Riihimäen ja Tampereen välisten turvalaitetöiden liikennevaikutuksiin. Tällä hetkellä Helsinki–Tampere-välillä ei ole junaliikennettä merkittävästi haittaavia ratatöitä eikä nopeusrajoituksia, kertoo VR:n täsmällisyyspäällikkö Jonas Eriksson.

Uusiin – tai oikeastaan vanhoihin – aikatauluihin siirrytään sunnuntaina 9. joulukuuta.

 

VR hidasti matka-aikoja alkuvuodesta 25. maaliskuuta alkaen, kun pääradan aikataulurakenne oli pettänyt. Ongelma johtui useista Liikenneviraston aloittamista ratatyömaista, joista VR ei ollut tiennyt aikatauluista päättäessään.

Hämeenlinnassa pysähtyvien junien täsmällisyysprosentit romahtivat noin puolen vuoden ajaksi alle 70:n. Varsinkin Tampereen suunnasta tulevat junat myöhästelivät jatkuvasti viime vuoden lokakuusta tämän vuoden maaliskuuhun.

Hitaammilla aikatauluilla junat ovat pysyneet lähes tavoitetasolla eli vähintään 90 prosentin täsmällisyydessä. Hämeenlinnassa pysähtyneiden junien keskimääräinen täsmällisyysprosentti oli huhti–syyskuussa noin 88.

– Aamun tärkeimmät työmatkajunat eli IC 162 ja IC 164 Helsinkiin ovat päässeet täsmällisyystavoitteeseen, Eriksson kertoo.

Joulukuun muutos nopeuttaa näiden junien matkaa Hämeenlinnasta Helsinkiin viidellä minuutilla.

Helsingin suunnasta tulevien junien myöhästely syyskuun puolenvälin jälkeen johtui Erikssonin mukaan tilapäisistä teknisistä murheista.

– Helsingissä, Pasilassa ja Järvenpäässä oli Liikenneviraston liikenteenohjausjärjestelmiin ja niiden sähkönsaantiin liittyviä ongelmia, jotka laskivat selvästi täsmällisyyttä kolmena päivänä.

Ennen pääradan aikataulujen nopeutumista luvassa on vielä Liikenneviraston turvalaitteiden uusimisesta johtuvia liikennekatkoja Riihimäen ja Tampereen välillä. Häiriöt alkavat lauantaina 10. marraskuuta ja jatkuvat viitenä peräkkäisenä viikonloppuna viikoilla 45–49. Katkot alkavat lauantaiaamuisin kello 4 ja kestävät 24 tuntia kerrallaan. Niiden aikana radalla kulkee vain osa kaukojunista ja yksittäisiä tavarajunia.

Liikenneviraston mukaan Riihimäen ja Tampereen välinen junaliikenne saadaan uusilla turvalaitteilla nykyistä sujuvammaksi ja varmemmaksi.HäSa

Tiedot turvalaitetöiden aikaisista poikkeusaikatauluista ja korvaavista bussikuljetuksista löytyvät VR:n sivuilta: http://www.vr.fi/rita.