Kanta-Häme

Päärata saa mitä tavoiteltiin – Lisäbudjettiesitys ilahduttaa Hämeessä

Riihimäen ja Tampereen radan parannussuunnittelu pääsee vihdoin käyntiin.
Pääradan välityskyvyn parantaminen on yksi kolmesta hallitusohjelmassa mainitusta isosta ratahankkeesta. Arkistokuva Hämeenlinnan asemalta. Kuva: Pekka Rautiainen
Pääradan välityskyvyn parantaminen on yksi kolmesta hallitusohjelmassa mainitusta isosta ratahankkeesta. Arkistokuva Hämeenlinnan asemalta. Kuva: Pekka Rautiainen

Rinteen hallituksen lisäbudjetissa pääradan suunnittelua varten esitetty 11 miljoonaa euro mahdollistaisi laajan selvitystyön käynnistämisen.

– Saimme esitykseen kaiken mitä pidimme kiireellisenä ja hiukan lisäosioitakin, iloitsee Kanta-Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen.

Kokonaissumma on jaettu kolmeen osioon, josta valtaosa on varattu Riihimäen ja Tampereen välisen osuuden yleissuunnitteluun.

Riihimäen ja Jokelan väliselle rataosuuden lisäraiteen suunnitteluun on ehdotettu 1,5 miljoonaa euroa. Samoin Riihimäen ja Tampereen välisten ohituspaikkojen suunnitteluun samoin 1,5 miljoonaa euroa.

Viime päivinä esiin noussut Pisara-radan yhdistäminen pääratahankkeeseen ei näy lisäbudjettiesityksessä. Anna-Mari Ahonen näkee, että tilanne on yksiselitteinen. Pisara on Helsinkiä palveleva paikallinen hanke, kun päärata taas on kansallinen.

– Pasila–Riihimäki -raideosuuden suunnitelmat ovat valmiina ja nyt odotamme, että niihin saadaan rahoitus hankeyhtiöiden avulla tai valtion ensi vuoden talousarviosta, Anna-Mari Ahonen toteaa.

Pasilan ja Riihimäen ratayhteyden ensimmäistä 150 miljoonan euron hintaista toteutusvaihetta rakennetaan parhaillaan. Kunnostus ei vielä ratkaise radan välityskyvyn ongelmaa.

– Rataosuus on niin vilkkaasti liikennöity, että sujuva junaliikenne edellyttää lisäraiteita. Samalla on uudistettava myös ohjainjärjestelmiä, jotka mahdollistavat junien tiheän liikennöinnin, Anna-Mari Ahonen sanoo.

Hämeen liitto jatkaa muiden maakuntaliittojen kanssa edunvalvontaa ja osallistuu tiiviisti pääradan suunnittelutyöhön. HäSa

 

Asiasanat

Päivän lehti

26.1.2020