Kanta-Häme

Päärata, Tähtisairaala, Ahveniston sairaala, kakkostie, kiertotalous, 5G, robotiikka – kaikki Kanta-Hämeen kynnyskysymyksiä

Päärata, Tähtisairaala, Ahveniston sairaala, kakkostie, kiertotalous, 5G, robotiikka – kaikki Kanta-Hämeen kynnyskysymyksiä.
Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen kannustaa kansanedustajaehdokkaita paneutumaan Kanta-Hämeelle tärkeisiin kysymyksiin. Niistä on tiistaina tarjolla tietopaketti. Kuva: Esko Tuovinen
Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Miten Kanta-Hämeen maakunta alueena menestyy. Tämä on maakuntajohtaja Anna-Mari Ahosen mukaan pääotsikko sille, mitä alueen tulevilta kansanedustajilta odotetaan.

– Meillä pitää olla voimat koottuina niin, että elinkeinoelämällä ja asukkailla on kasvun ja onnistumisen mahdollisuuksia. Se on yhtenäisen maakunnan alueen ykköstavoite, Ahonen toteaa.

Hämeen vaalipiirin ehdokkaille on tarjolla ensi viikolla tiivistetty tietopaketti siitä, millaisissa asioissa Kanta-Hämeen on erityisesti syytä valvoa etujaan valtakunnan tasolla mm. tulevissa hallitusneuvotteluissa. Ajantasaisen tiedon tärkeys korosuu entisestään, koska sote-uudistus karahti juuri kiville.

 

Tiistaisen tietoiskun tarjoavat Hämeen liitto, Hamk, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, ely-keskus ja TE-toimisto.

Sote-uudistusta valmistellessa nämä toimijat ovat tehneet huomattavasti aikaisempaa tiiviimpää yhteistyötä.

– Vaikka sote-uudistus kaatui, tämä tiivis yhteistyö eri toimijoiden kesken jää. Se on todella hyvä, Ahonen arvioi.

Maakunnalle elintärkeitä ovat sairaanhoitopiirin hankkeet Tähtisairaala eli uudenlainen kolmen sairaanhoitopiirin yhteistyö erikoissairaanhoidossa sekä uuden Assi-sairaalan rakentaminen.

– Se on erittäin tärkeä elinvoimahanke. Siinä ei ole kysymys pelkästä palvelutuotannosta.

 

Liikenteessä ja infrassa on muutamia suorastaan elintärkeitä investointeja.

– Niihin kuuluvat tietysti päärata ja valtatie 2:n edelleen parantaminen. Lisäksi on pienempiä liikennöintiin liittyviä kysymyksiä kuten liittymiä ja liikennöinti Riihimäeltä Lahteen.

Hämeen liitto on lakisääteisten tehtäviensä ohella panostanut yhä enemmän asiantuntijuuteen.

– Maakunnan kehittämisessä kannattaa erityisesti keskittyä kahteen vahvuuteemme. Toinen on luonnonvarat laajasti ymmärrettynä eli kiertotalous, biotalous ja energiantuotanto sekä vesiosaaminen. Toinen on digitalisaatio eli esimerkiksi 5G ja robotiikka, Ahonen kertoo.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki sanoo digitalisaatiohankkeiden yhdistävän mm. Hamkia ja sairaanhoitopiiriä.

 

Sote-uudistuksen kaatuminen tuo sairaanhoitopiirille pulman, miten toimia uuden sairaalan rakentamisessa.

Jos uudistus olisi edennyt, sairaanhoitopiirin tehtävät siirtyisivät maakunnalle ja sairaalan rakennuttaminen Maakuntien tilakeskukselle. Rahoitus tulisi valtiolta.

Soten raunioilla ollaan uudessa tilanteessa. Siihen tuo lisää vaikeuskerrointa Riihimäen pohdinta maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtamisesta.

– Olemme kuitenkin käyneet tästä hyvähenkisiä keskusteluja, Ahonen vakuuttaa.

 

Sairaanhoitopiirin toivomuksena on Kiemungin mukaan, että Riihimäki tekisi selvityksensä nopeasti, jotta muu maakunta ei joutuisi pitkää odottamaan päätöstä.

– Riihimäeltä on todettu, ettei ole aikomus kampittaa muuta maakuntaa.

Hallitusohjelmassa todennäköisesti otetaan kantaa mm. suuriin ratahankkeisiin. Silloin on erittäin tärkeätä, että neuvotteluissa mukana olevat kantahämäläiset tietävät, mistä puhutaan. HÄSA

 

Tiistaina Kanta-Hämeen tärkeitä asioista on kansanedustajaehdokkaille ja medialle tarjolla kahden tunnin tietoisku Hamkin kampuksella klo 17 (Vankanlähde 9).

 

Lue myös: Sote-rysäys tuo pulmia Assi-sairaalan suunnitteluun – Mitä Riihimäki aikoo?

Lue myös: Maakuntauudistus suli Oma Hämeen alta, mutta sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen jatkuu

Tärkeitä asioita

Pääradan lisäraiteet ovat Kanta-Hämeelle tärkeitä.

Kokonaan uusi linjaus suoraan Tampereelta lentoaseman kautta olisi kallis ja hitaasti toteutettavissa ja voisi ohittaa maakunnan kaupungit.

Sairaalat

Tähtisairaala on aivan uudenlainen tapa järjestää erikoissairaanhoitoa.

Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit suunnittelevat yhteistä yhtiötä tai osuuskuntaa erikoissairaanhoidon palveluiden tuottajaksi. Etelä-Pohjanmaa harkitsee mukaan tuloa.

Tähtisairaalaan kuuluisi 8 tai 9 nykyistä sairaalaa.

Ahveniston uutta sairaalaa suunnitellaan korvaamaan vuonna 1979 valmistunut keskussairaala, joka on tullut tiensä päähän.

Hanketta viedään eteenpäin allianssimallilla. Se on yhteistoimintamalli, missä tilaaja sitouttaa toteuttajat, rakentajat ja suunnittelijat mahdollisimman aikaisessa hankkeen vaiheessa mukaan.

Noin vuoden kuluttua kehittämisvaiheen jälkeen sairaanhoitopiirin valtuuston pitäisi tehdä investointipäätös sairaalan rakentamisesta.

370miljoonaa euroa arvioidaan sairaalan hinnaksi.

Muita lukuja: 415 sairaansijaa, noin 1 900 työntekijää, 63 000 kävijää, 11 500 leikkausta ja 1 600 synnytystä vuodessa.

Arvioitu valmistumisvuosi 2024.