Kanta-Häme

Päärataa puhutaan nyt hallitusohjelmaan – Liikenneryhmän nimilista ei lupaa liikoja, Pekonen silti "hyvin luottavainen"

Kanta-Hämeestä hallitusneuvotteluissa vääntävät Tarja Filatov (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Mirka Soinikoski (vihr.) sekä Pekosen avuksi värvätty emeritusprofessori Juhani Lehto (vas.). Pekonen on "hyvin luottavainen" pääradan suhteen.
Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen Riihimäeltä istuu hallitusneuvotteluissa sote-asioiden pääpöydässä.

Päärata on vahvoilla hallitusohjelmaan siitä huolimatta, että ”pääratalaiset” loistavat poissaolollaan hallitusneuvottelujen liikenneverkkoryhmässä, arvioi vasemmistoliiton pääneuvottelijoihin kuuluva riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen.

– Ainakaan itse en ole tässä vaiheessa kauhean huolissani siitä, ettei päärata tulisi kirjatuksi hallitusohjelmaan. Olen asian suhteen hyvin luottavainen. Päärata on ollut täällä paljon puheissa, hän sanoo.

Liikenneverkkoryhmän kokoonpano on hämäläisittäin askarruttava, jopa pahaenteinen. Kymmenhenkisessä porukassa ei ole yhtään hämäläistä eikä pirkanmaalaista. Ryhmää johtaa kainuulainen ex-liikenneministeri, europarlamentista eduskuntaan palannut Merja Kyllönen (vas.). Tulevaa pääministeripuoluetta SDP:tä edustavat eteläkarjalainen kansanedustaja Suna Kymäläinen sekä demariryhmän liikenne- ja viestintäpoliittinen asiantuntija Ilkka Hamunen Varsinais-Suomesta.

Pekosen mukaan hallitusohjelman liikennehankelinjauksiin pystyy kuitenkin vaikuttamaan hyvin myös alaryhmän ulkopuolelta käsin.

– Uskon, että jokaisella meistä kantahämäläisistä neuvottelijoista on täällä mahdollisuus ja mandaatti neuvotella pääradan puolesta.

Eduskuntaryhmänsä puheenjohtajana Pekonen kuuluu vasemmistoliiton seitsemän pääneuvottelijan ydinryhmään.

Olennaista on, millaiseksi pääratakirjaus lopulta muotoutuu verrattuna muita ratahankkeita koskeviin kirjauksiin.

 

Pekonen istuu sosiaalipoliittisen sektorin pääneuvottelupöydässä, jonka nimeksi on jostain syystä annettu ”Oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaan ottava Suomi”.

Hämeenlinnalainen Tarja Filatov (sd.) vetää sosiaaliturvauudistusta ruotivaa alaryhmää.

Kantahämäläistä väriä pöytään lisää Pekosen neuvottelupariksi värvätty hämeenlinnalainen Juhani Lehto. Lehto on sosiaali- ja terveyspolitiikan emeritusprofessori ja kaupunginvaltuutettu (vas.).

Hämeenlinnalainen Juhani Lehto vahvistaa vasemmistoliiton neuvottelijajoukkoa.

– Hän tuo työryhmään vahvaa ja laajaa asiaosaamista sosiaali- ja terveyspoliittisista kysymyksistä, Pekonen perustelee.

Pääpöydän kahdessa alapöydässä käsitellään sote-uudistusta sekä sosiaaliturva- eli sotu-uudistusta. Sotu-ryhmän puheenjohtaja on hämeenlinnalainen kansanedustaja Tarja Filatov (sd.).

Vihreiden uusi hämeenlinnalainen kansanedustaja Mirka Soinikoski osallistuu hallitusneuvotteluihin varsinaisten ryhmien ulkopuolisessa ”poliittisessa asiantuntijaryhmässä”, joka tarjoaa asiantuntija-apua omien puolueiden neuvottelijoille.

Filatov ja Soinikoski eivät halua kommentoida hallitusneuvotteluja lainkaan, koska tiedottaminen on keskitetty puolueiden johdolle.

Hämeenlinnalainen Mirka Soinikoski (vihr.) kuuluu hallitusneuvottelujen poliittiseen asiantuntijaryhmään.

 

Hallitusneuvottelut käydään pääosin Säätytalossa. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on ilmoittanut tavoitteekseen, että hallitusohjelma olisi valmis 24. toukokuuta eli ensi viikon perjantaina.

Vasemmistoliiton Pekosen mukaan on vielä liian aikaista arvioida, toteutuuko tavoite. Viime viikolla hahmoteltiin vasta pääpöytien tilannekuvat. Neuvottelut pääsivät kunnolla käyntiin maanantaina, kun alapöydätkin aloittivat työskentelynsä. Tällä viikolla pitäisi hieroa myös taloudellisia raameja.

– Aikataulu riippuu hyvin pitkälti siitä, miten neuvottelut pöydissä etenevät. Työskentely ei varmaan ole kovin samantahtista, eli työryhmät voivat saada työnsä valmiiksi hyvinkin eri aikoihin. Joissain pöydissä voi olla vaikeampia kysymyksiä ja enemmän neuvoteltavaa kuin joissain toisissa, Pekonen pohtii. HäSa

Päivän lehti

11.7.2020