Kanta-Häme

Pääsiäisen tunnelmaa Palanderin talossa

Palanderin talossa vietetään tunnelmallista pääsiäistä 1800-luvun lopun kaupunkikodin tapaan tämän viikon lauantaista alkaen.

Museo on sisustettu aikakauden pääsiäisasuun kukin, kortein ja koristein. Puolen tunnin välein alkavilla opaskierroksilla kuullaan monien tuttujen pääsiäisperinteiden taustoja sekä tutustutaan pääsiäisen uskomuksiin, tapoihin ja ruokiin.

Monet pääsiäisherkut ja -tavat ovat voimissaan vielä tänäkin päivänä, kun taas toiset ovat poistuneet muodista jo aikaa sitten. Pääsiäistavoissa sekoittuvat mielenkiintoisella tavalla kristillinen perintö ja pakanallisesta perinteestä juontuvat uskomukset. 

Porvariskodin pääsiäisvalmistelut alkoivat etenkin ruokien osalta jo viikkoja ennen pääsiäistä. 

Ruoat suunniteltiin tarkkaan etukäteen, ja tarvikkeita hankittiin torilta ja siirtomaatavarakauppiaalta. Pyhäpäivät olivat entisaikaan niitä harvoja hetkiä, jolloin sai herkutella mahansa pullolleen. 

Ruokiin satsattiin, ja niihin raskittiin laittaa eksoottisempiakin ruoka-aineita ja mausteita.