Kanta-Häme

Pääsiäisenä syödään samassa pöydässä

Yhdessä syöminen pääsiäisenä paaston päätyttyä on vanha kristillinen perinne.

Jeesuksen kärsimystietä seuraava hiljainen viikko vaihtuu pääsiäisyönä ylösnousemusriemuun. Hämeenlinnan kirkossa vietettävän pääsiäisyön messun jälkeen juhlitaan kuoleman voittanutta Kristusta keskusseurakuntatalossa yhdessä pääsiäisherkkuja nauttien.

Ainakin 30 evankelis-luterilaisessa seurakunnassa järjestetään pääsiäisen aikaan tapahtumia, joissa kokoonnutaan syömään yhdessä joko pääsiäisyön jumalanpalveluksen jälkeen tai pääsiäissunnuntaina.

Tapahtumien toteutustapa vaihtelee. Pääsiäisen tapahtumat näkyvät sosiaalisessa mediassa hashtagilla #samassapoydassa.

Samassa pöydässä syöminen on ruoan, juoman, ajan ja tarinoiden jakamista. Yhteinen pöytä rakentaa yhteisöä.

Yhdessä syöminen on nouseva trendi yhteiskunnassa. Se luo yhteyden ja yhteisöllisyyden kokemuksia maailmassa, jossa yksilöllisyys korostuu. Samassa pöydässä syöminen on hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin.

Yhdessä syöminen tekee näkyväksi ihmiskunnan yhteyden luomakuntaan. Samalla se haastaa myös ajattelemaan, miten ruoan ja yhteyden saa jakautumaan maailmassa tasaisemmin ja riittämään kaikille.

”Paholainen kärsii, jos yksikin ihminen saa Jumalalta murusen leipää ja syö sen rauhassa.” Näin Martin Luther toteaa Isossa katekismuksessa selittäessään Isä meidän -rukouksen pyyntöä jokapäiväisestä leivästä.

Yhdessä syöminen on nauttimista ruoasta ja rauhasta syödä se. Samalla yhdessä syöminen voi edistää rauhaa ja ruoan entistä oikeudenmukaisempaa jakamista maailmassa.

Pääsiäisyön messuPääsiäisyön messu järjestetään Hämeenlinnan kirkossa lauantaina 26.3. kello 23. Sen jälökeen vietetään ylösnousemusjuhlaa keskusseurakuntatalossa.