Kanta-Häme Riihimäki

Pääsiäiskaupunki Riihimäki pukeutuu höyheniin

Susanna Tuominen (vasemmalla), Riikka Ruokangas, Juuso Viitanen ja Heikki Kallio askartelevat Rivakassa pääsiäisoksia. Kuva: Pekka Rautiainen
Susanna Tuominen (vasemmalla), Riikka Ruokangas, Juuso Viitanen ja Heikki Kallio askartelevat Rivakassa pääsiäisoksia. Kuva: Pekka Rautiainen

Pari viikkoa siinä taas meni, kun Toimintakeskus Rivakan ripeä iskujoukko tuunasi pajunoksat juhlakuntoon. Pääsiäiskoristeräätälit valmistivat taas noin 500 oksaa kohottamaan juhlamieltä Riihimäen pääsiäiskaupungissa.

Kun aurinko pääsee leikkimään iloisenkirjaviin höyheniin puettujen pajunoksien kanssa, jokainen tietää, että pääsiäiskaupunki herättelee väkeään juhlahumuun. Riihimäkeläiset kerääntyvät lankalauantaina kaupunginmuseon pihamaalle kuulemaan pääsiäissanoman julistusta, joka luetaan jo 22. kerran!

Koristeita vuosien kokemuksella

Pajunoksia on koristeltu höyhenpukuun jo vuosia, ensin kierrätyskeskuksessa ja sitten Rivakassa.

– Meille täällä Rivakassa tämä on tärkeä tehtävä, mutta kun tekijöitä on yhtä aikaa toistakymmentä, urakka saadaan todella nopeasti valmiiksi, kertoo ohjaaja Eeva Louhenvirta.

Oksat somistetaan Rivakan alihankintatyötä tekevässä ryhmässä yritysten työtilausten lomassa. Tällä kertaa höyhenten liimaus onnistui kännykkälaturien tarroituksen ja löylykauhojen pahvipaketoinnin lomassa.

Mielekäs työ on tärkeää

Toimintakeskuksessa jo lähes 30 vuotta käynyt Susanna Tuominen pitää mielekästä työtä itselleen tärkeänä.

– Nyt ikää on sen verran, että vähennän töitä kahteen päivään viikossa. Kotona tarvitsen myös omaa aikaa lepäämiseen ja puuhailuun. Väännän kotona arpalippuja ja katson samalla videoita.

Toimintakeskuksesta yhä useampi pääsee yritysmaailmaan töihin.

– Meidän 50 asiakkaastamme jo kahdella on normaali palkkatyö ja ensi kesänä viisi saa palkallisen kesätyön, iloitsee käden taitojen ohjaaja Petra Mäenpää.

Kuva: Pekka Rautiainen
Toimintakeskus Rivakassa on valmisteltu pääsiäistä jo pitkään. Värikkäät munat ovat saaneet myös rusetin koristeekseen. Kuva: Pekka Rautiainen

Keltainen väri taas kunniaan

Kaupunginpuutarhuri Jouni Suni sanoo höyhenoksien tuovan väriä pääsiäiseksi silloinkin, kun pakkanen puraisee liikaa narsisseja.

– Narsissejakin tulee edelleen katukuvaan aseman edustalle ja lasimuseon eteen, jos vain maa ja multa kukkaruukuissa sulaa riittävästi, Suni vakuuttaa.

Pääsiäisen keltainen väri nostetaan kunniapaikalle vuosien tauon jälkeen myös lipputankoihin. Keltaiset pääsiäisliput ilmestyvät kaupungin koulujen ja virastojen tankoihin.

– Merkoksen alueen 40-metriseen lipputankoon on valmistettu myös 7 kertaa 10 metrin kokoinen keltainen lippu! Se kertoo moottoritiellä kulkijoille, että nyt ollaan pääsiäiskaupungissa, paljastaa Riihimäen kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Anna Vesen.

Vapaaehtoisesti ja yhdessä

Pääsiäiskoristelussa näkyy yhä enemmän vastuullisuus ja kierrätys. Erillistä budjettia kaupungilla ei enää ole ollut moneen vuoteen.

– Minä toimin koordinoijana, mutta tekijät tulevat kaupunkilaisten joukosta! Tämä on hieno riihimäkeläinen tapa: tehdään vapaaehtoisesti yhdessä, Anna Vesen kertoo.

Ideoimassa ja toteuttamassa on toistakymmentä innokasta yrittäjää ja yhdistystä. Seurakunta, tanssikoulu, nuorisoteatteri, Vihreä talo, Pompoti, kaupunginmuseo, Rivakka, lasimuseo, teatteri, kaupungin puisto-osasto, taiteilijoita ja nuoria.

Kaikki kelpaava kierrätetään

Katukuvan koristelusta vastaava puisto-osasto hankkii Jouni Sunin mukaan koristeet erittäin pienellä rahalla. Enää ei voida ostaa 10 000 narsissia ja 3 000 sinililjaa, kuten vuonna 2005.

– Kehitysvammaisten toimintakeskukselle maksetaan työstä ja lisäksi ostetaan jonkin verran narsisseja. Liput olivat muutaman vuosi sitten käytössä ja ne on taas kaivettu esiin. Pajukoristeitakin kierrätetään mahdollisuuksien mukaan.

Pajunvitsoja varten kierrätyskeskus valmisti jo vuosia sitten puupölkyt, joihin on porattu sopivia reikiä. Vitsat pysyvät rei’issä liimalla eivätkä juurikaan joudu ilkivallan kohteeksi.

– Höyhenet haalistuvat parissa vuodessa, joten vitsoista vain osa voidaan käyttää uudelleen. Hyvät laitetaan talteen, mutta kauhtuneet heitetään pois. Jotkut päiväkodit ovat pyytäneet vanhoja höyheniä askarteluihinsa, Suni kertoo.

Pääsiäispuu ja sen latvaan kiinnitetty pääsiäisaurinko nousevat joka vuosi Granitin aukion tuntumaan Lapsenlikkapatsaan naapuriin. Senkin elinkaari on lyhyt. HäSa

Sulo-Sonni (Aurora Häkli) sulostuttaa pääsiäiskaupungin ilmettä. Kuva: Anu Kankaansydän
Sulo-Sonni (Aurora Häkli) sulostuttaa pääsiäiskaupungin ilmettä. Kuva: Anu Kankaansydän

Iloista hulinaa

Lauantai 13.4. kello 11 Pääsiäiskaupungin pääsiäissanoman julistus. Kaupunginmuseon piha.

Kiirastorstai: Tivoli Seiterä aukeaa.

Pitkäperjantai: Jumalanpalvelus Keskuskirkossa. Jeesuksen kuolinhetken hartaus Kappelikirkossa.

Lankalauantai: Pääsiäismarkkinat Granitin aukiolla, käsityöläismarkkinat Vihreällä talolla ja kirpputori Punaisen talon pihalla. Lasten teatteripäivien avajaiskulkue sekä teatteriesityksiä ja työpajoja. Kaupunginmuseon pihalla perinneleikkejä, silitettäviä eläimiä, herkkuja. Lasimuseossa tipuesineiden bongaus. Kaupungilla munajahti. Pääsiäisyön messu Keskuskirkossa.

Pääsiäissunnuntai: Pääsiäiskirkko. Kaupunginmuseolla tanssikoulun esityksiä, nukketeatteriesitys pääsiäisaamun tapahtumista, leikkejä, herkkuja, jättiläismunan maalausta. Vihreällä talolla kortti- ja ryijytyöpajoja, Punaisella talolla teatteriesityksiä, klovneja.

Lisätietoa: www.facebook.com/riihimaenpaasiainen

www.riihimaki.fi/paasiainen

www.vihreätalo.fi

www.shtl.fi/spotti-2019