Kanta-Häme

Pääsiäissäpinä alkaa - Valitse mieleisesi Hämeen Sanomien tärpeistä

Pääsiäistunnelmaan pääsee tulevana viikonloppuna lukuisissa tapahtumissa eri puolilla Hämeenlinnan seutua. Kuva: Pekka Rautiainen
Pääsiäistunnelmaan pääsee tulevana viikonloppuna lukuisissa tapahtumissa eri puolilla Hämeenlinnan seutua. Kuva: Pekka Rautiainen

Tulevana viikonloppuna ei tarvitse kärvistellä ainakaan tekemisen puutteessa. Hämeenlinnassa ja lähiseudulla järjestetään monenlaisia pääsiäistapahtumia. Hämeen Sanomat valitsi muutaman kohteen, mutta muuallakin tapahtuu.

1. Hämeen Linnan pääsiäismarkkinat

Hämeen linnan pihalla ja leivintuvassa järjestetään pääsiäismarkkinat lauantaina 13.4. kello 10-16. Paikalla on kolmisenkymmentä kauppiasta, jotka tarjoavat kaikkea keväistä käsitöistä pääsiäisherkkuihin ja -koristeisiin.

Markkinapäivänä järjestetään tasatunnein opastettuja linnakierroksia ja markkinavieraat voivat osallistua myös linnan askartelupajan puuhiin kello 10-15.

2. Metsänkylän pääsiäismarkkinat

Kahvila Leivintuvan pihamaalla Pekolassa (Ilamontie 5, Hattula) järjestetään suositut pääsiäismarkkinat palmusunnuntaina 14.4. kello 11-15.

Kaikki myyntipaikat on jo varattu, eli markkinatunnelma on taattu. Tarjolla on muun muassa käsityöläisten tekemiä pääsiäiskransseja, kynttilöitä, sytykkeitä, hunajaa, lampaantaljoja ja laukkuja.

Lapsille on tarjolla myös talutusratsastusta kello 12-14, ja Metsänkylän oma Kamu-poni on myös paikalla.

3. Keltainen Arxantai

Arx-talossa (Keinusaarentie 1, Hml) vietetään kevään ja pääsiäisen kunniaksi keltaista Arxantaita lauantaina 13.4. kello 10-14. Ohjelmassa on teatteria, työpajoja ja runoruletti. Piirustuspajassa malleina on pikkutipuja ja pupuemo poikasineen.

Elämystilassa uivat keltaiset kalat ja Galleria Arxissa on esillä Hämeen nuorten biennaali.

Tamperelaisen Teatteri Mukamaksen Hiirulainen sirkuksessa -esityksessä Hiirulainen joutuu yllättäen sirkukseen. Hauska ja yllätyksellinen tarina soveltuu yli 3-vuotiaille. Esityksen kesto on 40 min ja esitykset alkavat klo 11 ja 13 Miniteatterissa Arx-talossa.

Työpajakattaus on ihanan keväinen: keltaisia kekkereitä, ruttutipuja, ja koko päivän ajan kaikkea katsellaan keltaisten lasien läpi.

4. Vitsatalkoot Napialassa

Tervakoskella sijaitsevan Napialan Wanhan koulun koulumuseon Wanhat Rouvat, Brunhild ja Synnöve Lukkihurme kutsuvat virpovitsatalkoisiin lauantaina 13.4. klo 12-15 (Melkkolantie 242, Tervakoski).

Pajunoksien lisäksi pöydille on kasattu koristelutarpeita eli höyheniä, värikkäitä nauhoja, silkkipaperia ja loruja. Synnöve Lukkihurme kertoilee lapsille pääsiäisen perinteistä ja kävijät voivat nauttia pientä korvausta vastaan kupposen kahvia, teetä tai mehua pikkupullan kera.

5. Palanderin talon pääsiäinen

Palanderin talon pääsiäinen avataan lauantaina 13.4. kello 12. Näyttelyssä tutustutaan pääsiäisen viettoon ja valmisteluun 1800-luvun lopun kaupunkikodissa. Samalla kuullaan pääsiäisen uskomusten, tapojen ja perinteiden taustoista.

Pääsiäistavoissa sekoittuvat mielenkiintoisella tavalla kristillisyys ja pakanalliset perinteet. Miksi lapset virpovat tai koti koristellaan pääsiäismunilla? Monet pääsiäisen vanhat perinteet ovat voimissaan vielä nykyäänkin.

Palanderin talossa (Linnankatu 16, Hämeenlinna) vieraillaan opastetusti. Kierrokset alkavat puolen tunnin välein, viimeinen klo 15.30. Pääsiäisnäyttely on avoinna joka päivä klo 12–16 läpi pyhien aina pääsiäismaanantaihin 22.4. saakka.

 

Päivän lehti

20.2.2020