Kanta-Häme Hämeenlinna

Video: Päästä koira irti! – Rengossa rekkua voi juoksuttaa vapaana vuokraamalla valtavan puiston omaan käyttöön

Renkoon avautuu suuri, aidattu alue, jossa koirat voivat juosta vapaina ja turvallisesti.
Ulkoilualueen voi varata yksityiskäyttöön tai koiranomistajat voivat koota kaveriporukan, ja tuoda koiransa kentälle yhtä aikaa telmimään. Kuva: Esko Tuovinen
Ulkoilualueen voi varata yksityiskäyttöön tai koiranomistajat voivat koota kaveriporukan ja tuoda koiransa kentälle yhtä aikaa telmimään. Kuvat: Esko Tuovinen

Renkoon avautuu elokuussa koirien ja koiranomistajien iloksi puolitoista hehtaaria aidattua juoksu- ja temmellyskenttää. Kyseessä on  maa-alue, jota koiranomistajat voivat vuokrata tuntitaksalla oman koiransa käyttöön.

Rengon Rekkumesta -nimeä kantavan puiston takaa löytyvät hattulalainen Pia Isometsä ja renkolainen Anne Kosola.

Lähes kaksikymmentä vuotta vinttikoiria harrastanut Isometsä tietää, kuinka vaikeaa on löytää turvallisia alueita vinttikoirien juoksuttamiseen.

Riistaviettisinä ja supernopeina juoksijoina hänen galgo- ja greyhound -rotuiset koiransa saattavat ampaista raketin lailla jäniksen perään ja hävitä pisteenä horisonttiin.

Tavalliset koirapuistot ovat vinttikoirien kaltaisille juoksijoille kooltaan mitättömiä ja usein vinttikoirien omistajat vuokraavat esimerkiksi hevosmaneeseja, jossa koirat voivat purkaa juoksupaineitaan.

Pia Isometsällä on kotonaan iso lauma koiria. Hänellä on tällä hetkellä sekä vinttikoiria että laumanvartioihin kuuluvia koiria (eivät kuvassa), joten aidattu ulkoilualue tulee myös yrittäjän omaan tarpeeseen. Kuva: Esko Tuovinen
Pia Isometsällä on kotonaan iso lauma koiria. Hänellä on tällä hetkellä sekä vinttikoiria että laumanvartioihin kuuluvia koiria (eivät kuvassa), joten aidattu ulkoilualue tulee myös yrittäjän omaan tarpeeseen. Kuva: Esko Tuovinen

Kellokoskella asti ulkoilemassa

Isometsä on käynyt juoksuttamassa koiriaan jo kolmen vuoden ajan Tuusulan Kellokoskella maksullisella ja aidatulla ulkoilualueella.

Matkaan uppoaa noin puolitoista tuntia suuntaansa. Kolme vuotta Kellokoskella rampattuaan hänen mieleensä juolahti ajatus oman, vastaavanlaisen ulkoilualueen perustamisesta lähemmäksi kotia.

On paljon muitakin kuin riistaviettisiä koiria, joita ei voi pitää irrallaan. Kaikki koirat eivät tottele luokse tulo -käskyä, ja osa koirista ei siedä muita koiria.

Metsästyslain mukaan koiria ei saa pitää vapaana koirien kiinnipitoaikana maaliskuun ensimmäisen päivän ja elokuun 19. päivän välisenä aikana.

– Minulla on paljon koiratuttuja, jotka toivovat, että olisi jokin paikka, missä voisi pitää koiriaan turvallisesti irti. Missä ei tarvitsisi pelätä, että joku tulee vastaan tai että koira karkaa, Isometsä sanoo.

Yrityskumppani ja alue Rengosta

Isometsä kertoo pyöritelleensä vuoden verran ajatusta yrityksen ja oman puiston perustamisesta.

– Mietin, miten sen voisi toteuttaa ja mistä saisi sopivan alueen.

Hän kaipaisi mukaan yrityskumppania ideaa toteuttamaan.

Vastaus löytyi niinkin läheltä kuin omasta kaveriporukasta. Renkolainen koiraharrastaja Anne Kosola päätti lähteä Isometsän remmiin, jos ei aivan siltä seisomalta, niin kokonaisen tunnin miettimisen jälkeen.

Anne Kosolan kaksivuotias rottweileruros, Ivar testasi, miten uusi hiekkamonttu soveltuu autonrengasleikkeihin. Kosola on Rengon Rekkumestan toinen yrittäjistä. Hänellä on takanaan kymmenen vuoden kokemus koirista. Kuva: Esko Tuovinen
Anne Kosolan kaksivuotias rottweiler uros, Ivar testasi, miten uusi hiekkamonttu soveltuu autonrengasleikkeihin. Kosola on Rengon Rekkumestan toinen yrittäjistä. Hänellä on takanaan kymmenen vuoden kokemus koirista. Kuva: Esko Tuovinen

– Hämeenlinnan Uusyrityskeskukselta saimme paljon apua ja neuvoja. He olivat siellä todella kannustavia, Isometsä kiittelee.

Kosolalla oli heti mielessään lapsuuden perhetuttu, jolta he voisivat kysyä sopivaa aluetta vuokralle. Maanomistaja olikin oitis valmis lohkaisemaan riittävän palan maa-alastaan uusille vuokralaisille.

– Paikka oli ensimmäinen, mitä kävimme katsomassa. Tämä oli pelkkää ryteikköä, mutta näimme heti, että tästä saa hyvän, Kosola kertoo.

Reilu kilometri kymppitieltä, noin vartti Hämeenlinnasta

Elokuun 15. päivänä avajaisiaan viettävä Rengon Rekkumesta sijaitsee Rengossa Hanhilammentien varrella, reilun kilometrin poikkeaman päässä kymppitieltä ja noin vartin päässä Hämeenlinnan keskustasta.

Isometsän mukaan paikka ei ole koiranomistajien mittarin mukaan liian syrjäinen, sillä koiraharrastajat ovat tottuneet ajamaan pitkiäkin matkoja harrastustensa perässä.

– Ajetaanhan koiranäyttelyihinkin satoja kilometrejä yhden muovinauhan pätkän ja arvostelun takia. Koiraihmiset ovat ihan oma lajinsa, Isometsä naurahtaa.

Puuhapuiston rakentamistyöt alkoivat kesäkuussa ja apua yrittäjäkaksikko sai kavereiltaan ja sukulaisiltaan. Ryteikön alta paljastui koirien temmellettäväksi hiekkamonttu, metsäpalsta ja iso pala tasaista peltoa.

Rengon Rekkumesta sijaitsee Rengossa Hanhilammentien varrella, reilunkilometrin poikkeaman päässä kymppitieltä ja noin vartin päässä Hämeenlinnan keskustasta. Kuva: Esko Tuovinen
Ivarin suosikkeja puistossa on hiekkamonttu ja auton rengas, joka kestää rottweilerinkin leikeissä.

Kiipeilyä ja tunneleita

Juoksubaanan lisäksi ulkoilualue tarjoaa koira-asiakkailleen erilaisia virikkeitä.

Yrittäjät ovat lisänneet hankintalistalle kiipeilyä ja ahtaita paikkoja rakastavien haukkujen iloksi A- esteen, tunnelin, isoja traktorin renkaita. Tulossa on myös toisesta päästä kiinni olevia vetoleluja kaikille vahvaleukaisille, jotka saavat suurta tyydytystä roikkumisesta purukalustojensa varassa.

– Olemme raivanneet metsää ja siivonneet sieltä esimerkiksi kaikki vaaralliset oksat pois, mutta liikkuminen täällä tapahtuu kuitenkin aina koiranomistajan omalla vastuulla, isometsä painottaa.

Isometsä suosittelee paikan varanneita kokoamaan koirakaveriporukan, jotta koirat voivat samalla juosta keskenään. Ulkoilualue sopii yrittäjien mielestä myös esimerkiksi kasvattajapäiviin, erilaisiin pentutapaamisiin ja esimerkiksi pentujen haku- ja jälkitreeneihin.

Alueelle on suunnitteilla myöhemmin vessa ja grillikatos.

– Toivomme, että koiranomistajat löytävät tämän paikan. Jos ja kun tämä lähtee tästä pyörimään, saatamme avata uusia vastaavanlaisia paikkoja muuallekin, Kosola sanoo. HÄSA.

Jokioisissa asuva Laura Myllykangas kiittelee, kun aidatulla alueella, ei tarvitse pelätä, että koirat lähtevät riistan perään. Bellan ja Ahtin voi päästää juoksemaan rauhassa.

 

Rengon Rekkumesta

Avajaiset 15.8.2020

Osoitteessa Hanhilammentie 130, Renko

Aidatun alueen koko on noin 1,5 hehtaaria.

Aitaamiseen on käytetty lähes 300 tolppaa, 650 metriä aitaverkkoa ja kiinnitykseen yli 1500 käsin hakattua sinkilää.

Alueen voi varata nettiajanvarauksella. Jatkossa maksun voi suorittaa samalla nettivarauksen yhteydessä.

Yrittäjät tai heidän valtuuttamansa henkilöt ovat paikanpäällä valvomassa alueen käyttöä.

Ulkoilualue on kesäkautena varattavissa arviolta noin neljänä päivänä viikossa ja satunnaisesti iltaisin.

Koirien ulkoiluttaminen tapahtuu koiranomistajan omalla vastuulla.

Koirien tulisi olla rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic