Kanta-Häme

Pääterveysasemaa tehostetaan

Pääterveysasemalla alkaa ensi vuonna tilaruletti, jossa toimintoja järjestellään uusiksi eri rakennuksiin. Terveyden ja toimintakyvyn lautakunta käsittelee suunnitelmaa kokouksessaan tänään tiistaina.

Nelivuotisen tilasuunnitelman tavoitteena on tehostaa Viipurintie 1–3:n tilojen käyttöä. Terveyskeskusliikelaitoksen omaa tilankäyttöä tiivistetään, ja vapautuviin tiloihin otetaan vuokralaisiksi kaupungin muita yksiköitä. Yksi muuttajista on kaupungin ja sairaanhoitopiirin omistama työterveyshuoltoyhtiö Työsyke, joka muutti pari viikkoa sitten osittain Turuntieltä Keskustaloon väliaikaistiloihin.

Lisäksi pääterveysasemalle muuttavat parin seuraavan vuoden aikana Palokunnankadulta mielenterveyspalveluiden päivätoiminta sekä Turuntieltä psykiatrinen päiväosasto ja kuntoutuspoliklinikka.

Myös huumeidenkäyttäjien terveysneuvontapiste Livingroomille on etsitty pääterveysasemalta sopivia tiloja, mutta niitä ei ole toistaiseksi löytynyt. Livingroom sijaitsee tällä hetkellä Turuntien ja Kaivokadun kulmauksessa.

Kanavamalli käyttöön

Ensimmäisenä uusiin tiloihin siirtyy Nuorten neuvontapiste, joka muuttaa jo tammikuussa pääterveysaseman F-siivestä G-talon pohjakerrokseen. Tällä hetkellä siellä työskentelevät psykiatri, psykologit ja psykiatriset sairaanhoitajat sijoitetaan jatkossa terveyshyötymallin mukaisesti päärakennuksen lääkärivastaanottojen yhteyteen.

Monisairaiden terveyshyötykanavan ja akuuttipotilaiden episodikanavan lääkäri-hoitaja-vastaanotot valtaavat D-, E- ja F-rakennukset. Tiloissa sijaitsevat nykyisin Kaurialan ja keskustan terveysasemat, jotka korvataan ensi vuoden alusta kanavamallilla.

Myös Vanajaveden terveysasema siirtyy osaksi uutta kanavamallia ja muuttaa alkuvuodesta pois A-rakennuksesta. Työsyke muuttaa sen tiloihin huhtikuussa.

Tilojen käyttöä tehostetaan siten, ettei esimerkiksi osapäiväisesti työskentelevällä lääkärillä ole jatkossa käytössään omaa vastaanottohuonetta.

– Samaa huonetta voi käyttää jatkossa useampi henkilö, tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari kertoo.

Kotihoito muuttaa pois

Käynnissä oleva terveyskeskussairaalan remontti valmistuu ensi vuoden lopulla, jolloin A-klinikka muuttaa D-talosta G-rakennuksen neljänteen kerrokseen. Tilalle D-rakennukseen tulevat psykiatrinen päiväosasto ja kuntoutuspoliklinikka.

Sen jälkeen on vuorossa B-rakennus, josta keskustan kotihoito on lähdössä pois. Tilalle muuttaa mielenterveyspalvelujen päivätoiminta.

Tukipalveluiden tilaajapäällikön Riitta Kantinkosken mukaan vielä ei ole tiedetä, minne keskustan kotihoito jatkossa sijoittuu ja koska se on lähdössä nykyisistä tiloistaan.

2,5 miljoonan remontti

Pääterveysaseman tilajärjestelyt maksavat remontteineen noin 2,5 miljoonaa euroa.

Kuluista on koossa jo puoli miljoonaa, jotka ovat säästyneet tämän vuoden määrärahoista. Ajatus on, että loput kaksi miljoonaa jakautuisivat tasan seuraavalle neljän vuodelle. (HäSa)

Päivän lehti

5.4.2020