Kanta-Häme

Pääterveysaseman ilmastointiremontti on alkanut – Hammashoitola väistöön osin Jukolaan ja Hätilään

Remontti tehtävä, jottei hammashoitola joudu kalliisiin väistötiloihin.
Ensimmäisenä remonttivuorossa ovat Hämeenlinnan pääterveysaseman hammashoitolan tilat kolmannessa kerroksessa. Rakennuttajainsinööri Janne Lappalainen esittelee remonttitiloja. Kuva: Sara Aaltio
Ensimmäisenä remonttivuorossa ovat Hämeenlinnan pääterveysaseman hammashoitolan tilat kolmannessa kerroksessa. Rakennuttajainsinööri Janne Lappalainen esittelee remonttitiloja. Kuva: Sara Aaltio

Ilmanvaihdon ja ilmastoinnin rakentaminen Hämeenlinnan pääterveysaseman E-rakennuksen 3. kerrokseen on alkanut valmistelutöillä.

Kerroksessa sijaitsevat eri käytävillä hammashoito ja röntgenyksikkö. Tilat remontoidaan kahdessa eri vaiheessa. Touko-elokuussa remontoidaan hammashoitolan huoneet 1–8, ja palvelut siirtyvät Jukolan terveysaseman hammashoitolaan.

Syyskuussa aloitetaan huoneiden 9–11 remontointi, ja niiden palvelut siirtyvät Hätilän hammashoitolan tiloihin. Röntgenyksikkö toimii normaalisti, vain sisäänkäynti muuttuu.

Urakka valmistuu marraskuun loppuun mennessä. Urakkahinta on 635 100 euroa. Urakasta vastaa Rakennustoimisto Taitoneliö oy.

 

Hämeenlinnan kaupungilla oli optio myös kakkoskerroksen vastaavaan remonttiin.

Kaupungin talonrakennuttamispäällikkö Mika Rajala kertoo tehneensä virkamiespäätöksenä päätöksen option käytöstä.

– Saamme saman urakoitsijan jatkamaan, ja hintakin 360 800 euroa oli kohdillaan. Saamme paljon synergiaetuja.

Kakkoskerroksen remontti alkaa marras-joulukuussa ja valmistuu vuoden 2020 toukokuun loppuun mennessä. Kerroksessa on tilat kuntoutukselle ja fysioterapialle.

Kummassakin kerroksessa uusitaan sähköjä ja valaistusta sekä tehdään tilojen pintaremonttia. Tilamuutoksia ei juuri tule.

 

Remontin ensimmäinen vaihe valmistui vuoden 2017 kesällä, kun pääterveysaseman katolle rakennettiin iso ilmanvaihtokone.

Se yhdistettiin jo tuolloin muutamaan kerrokseen, ja siitä vedettiin valmius kaikkiin kerroksiin. Nyt 2. ja 3. kerros yhdistetään ilmanvaihtokoneeseen. Lisäksi ainakin hammashoitolan tiloihin tulee ilmastointi.

– Viime kesän helteiden aikana realisoitui, että nimenomaan hammashoitolassa lämpötilat nousivat kovasti ja siellä oli erittäin tukala työskennellä, kertoo Hämeenlinnan kaupungin terveysjohtaja Juha Tiainen.

– Nämä remontit ovat välttämättömiä. Rakennus on 1960-luvulta, ja talotekniikka on käyttöikänsä päässä. Sisäilmaolosuhteita täytyy parantaa. Muuten hammashoidolle olisi tarvittu pian väistötiloja, ja se olisi tullut kalliiksi, Mika Rajala perustelee.

Uusi Assi-sairaala on valmistumassa vasta vuonna 2024, ja sinne on terveysjohtaja Juha Tiaisen mukaan siirtymässä näillä näkymin pääterveysaseman tiloista vain Vanajaveden sairaalan kolme osastoa ja toimenpideyksikön tähystystutkimukset. Tyhjentyvien tilojen käytöstä ei ole vielä päätöksiä.

 

Pääterveysaseman remontille oli budjetoitu tälle vuodelle 1,5 miljoonaa euroa ja ensi vuodelle 1 miljoonaa euroa, eli kustannukset alittuvat.

Ensi vuonna eri urakkana remontoidaan vielä pääterveysaseman kellari, jossa uusitaan pohjaviemäreitä ja tekniikkaa sekä tehdään tiivistyskorjauksia tiloissa havaitun kosteuden vuoksi. Urakan kustannuksista Rajalla ei ole arviota.

Kellarissa olevat sosiaalitilat pyritään sijoittamaan toisaalle rakennukseen, mikä säästää remonttikustannuksia. Uudet tilat olisi vaikea ja kallista rakentaa kellariin paksujen betonirakenteiden ja matalan huonekorkeuden vuoksi. HÄSA

 

Vaikutuksia

Pääterveysaseman hammashoitolaa remontoidaan 3. kerroksessa toukokuusta marraskuun puoliväliin. Osa palveluista siirtyy väliaikaisesti Jukolan- ja osa Hätilän hammashoitolaan.

Hoitoaikoja tarjolla vähemmän. Ilta-aikoja saatavilla. Vastaanotot väistötiloissa.

Kulku röntgenyksikköön 31.8. asti E-osan keskirappukäytävän kautta. Toimisto suljettu. Ajanvaraukset puhelimitse.

Päivän lehti

10.7.2020