Kanta-Häme

Pääterveysaseman tiloihin kaavaillaan asuntoja, hotellia ja kulttuuria

Pääradan varteen suunnitellun Kantasairaalan rakentaminen ja sote-uudistus tulevat näillä näkymin tyhjentämään Hämeenlinnassa Viipurintien terveysaseman ja Vanajaveden sairaalan tilat.

– Toiminnot siirtyisivät Kantasairaalaan ja osa valinnanvapauden myötä muualle. Terveydenhuollon tarpeisiin rakennuksia ei enää tarvittaisi. Aikataulu riippuu Kantasairaalan valmistumisesta ja käyttöönotosta, eli aikaisintaan 2023–2024, kertoo Kantasairaalan projektipäällikkö Eeva Rikkilä-Kettunen.

– Sairaalasuunnittelun ja maakunnan näkökulmasta katsoen olen ajatellut, että saisimme Viipurintien toiminnot kokonaan pois siltä kampukselta, komppaa Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg.

 

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo muistuttaa, että kaupungin epävirallisissa keskusteluissa on jo pitkään väläytelty paikalle hotellia.

– Vaikka tilat jäisivät tyhjilleen, ne eivät ole kaupungille mikään riski. Paikka on jalostettavissa mainiosti muuhun käyttöön.

– Asumiseenkin alue kävisi erinomaisen hyvin. Se on jo nyt osa keskikaupunkia, järven rannalla ja vieläpä oikein päin niin, että aurinko paistaa sinne. Paikkana se vain entisestään paranee, kun Asemanrannan rakentaminen on lähtenyt käyntiin, Isosuo listaa.

 

Vaikka Kantasairaalan valmistuminen sanelee pitkälti aikatauluja, terveysaseman ja sairaalan tilojen jatkokäyttöä on hyvä Isosuon mukaan pohtia jo nyt.

– Nyt, kun kantakaupungin osayleiskaavaa suunnitellaan, tällaisiakin asioita täytyy jo funtsata.

Viipurintien terveysaseman rakennukset ovat kokonaan kaupungin omistamia rakennuksia. Tulevan maakuntauudistuksen myötä maakunta vuokraa tilat kaupungilta, jolle jää niiden omistus.

 

Vanhimmat terveysaseman rakennukset ovat C.L. Engelin suunnittelemia ja suojeltuja. Vuosien saatossa niitä on korotettu ja laajennettu.

– Museoviraston kanssa ei ole neuvoteltu, mutta kyseessä on selkeästi sellainen kokonaisuus, joka varmasti säilyisi massoiltaan ja julkisivuiltaan tuollaisena. Jotain täydentävää lasirakentamista rakennuksia arvostaen voisi ehkä tulla, sanoo Linnan Tilapalveluiden toimitusjohtaja Raili Salminen.

Myös hän näkee potentiaalia asuntorakentamiseen ja miksei myös hotellille. Salminen kuitenkin muistuttaa, että kivenheiton päässä on Sokos Hotel Vaakuna ja että läheiselle Skogsterin tontillekin ole hotellia kaavailtu.

 

Linnan Kehityksen toimitusjohtajan Mervi Käen mukaan tontilla toimivan Vanajaveden sairaalan huoneet olisivat melko helposti muutettavissa hotellihuoneiksi.

– Engelin rakennuksiin voisi ajatella asumista ja vaikkapa ravintolatoimintaa. Kovan rahan asunnot järvimaisemalla voisivat vetää hyvinkin asukkaita. Riskinottajaksi tarvitaan investoria. HÄSA

 

Uusimmat