Kanta-Häme

Päätoimittaja Allan Liuhala on kuollut

Hämeen Sanomien pitkäaikainen päätoimittaja Allan Liuhala kuoli Hämeenlinnassa maanantaiaamuna 89-vuotiaana.

Hän oli syntynyt vuonna 1925 nykyisessä Sastamalassa.

Jatkosotaan hän lähti vapaaehtoisena poikasena kesken lukion. Ylioppilaaksi hän pääsi vuonna 1945 ns. Niinisalon internaatista, jossa opiskelivat hänenlaisensa kesken koulun sotaan osallistuneet nuoret miehet.

Lehtimieheksi Allan Liuhala kertoi lähteneensä sodassa kaatuneen isonveljen innoittamana.

Ensimmäinen alan työpaikka hänellä oli Lallissa kesätoimittajana 1946.

Siitä journalistin ura urkeni jo seuraavana vuonna Aamulehdessä monissa eri tehtävissä. Vuonna 1970 hän teki lyhyen piipahduksen Helsingin Sanomissa.

Hämeen Sanomien päätoimittajaksi hänet nimitettiin vuonna 1971. Siinä tehtävässä hän toimi vuoteen 1990 eli eläkkeelle jäämiseensä asti.

1960-luvulla Liuhala toimi myös journalistiikan opettajana Tampereen yliopistossa. Hän oli aikoinaan laatimassa ensimmäisiä lehtimiehen ohjeita Suomeen.

Hän teki myös toimittajan huoneentaulun, jonka ensimmäinen kohta kuului: ”Totuuden ja oikeudenmukaisuuden kunnioittaminen on lehtimiehen tärkein velvollisuus”.

Hän oli myös perustamassa Julkisen sanan neuvostoa vuonna 1968 ja sai valtion journalistipalkinnon 1994. Hänellä oli lukuisia alan luottamustehtäviä.

Päätoimittaja Allan Liuhala oli terävä kirjoittaja. Hän jatkoi kirjoittamista eläkkeelle jäätyäänkin muun muassa kolumnistina Hämeen Sanomissa.

Aivan viime aikoihin asti hän kommentoi ajankohtaisia tapahtumia sähköpostilla ja puhelimella laajan ystäväpiirin kanssa.

Perheeseen kuuluivat vaimo Irmeli ja aikuiset tyttäret edellisestä avioliitosta.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic