Kanta-Häme

Päätös Ranteen poliisitutkinnasta viipyy vielä, Ilkkalan tutkinta lähes valmis

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajasta Lulu Ranteesta (ps.) tehty tutkintapyyntö ei ole vielä edennyt poliisin käsittelyssä kovinkaan pitkälle.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Jari Uotila kertoo asian olevan tällä hetkellä syyttäjällä lausunnolla.

– Vasta sen jälkeen täällä poliisissa päätetään, lähdetäänkö asiaa tutkimaan.

Aikataulusta hän ei osaa vielä tässä vaiheessa sanoa mitään.

– Koska nyt painavat päälle jo kesälomatkin. Jos tutkinta aloitetaan, aikaa voi mennä vuosikin.

Hämeenlinnan kaupunki teki Ranteesta tutkintapyynnön selvittääkseen, pitävätkö aiemmin Kari Ilkkalan (ps.) asemaa selvittäneen tilapäisen valiokunnan työssä esille nousseet Rannetta koskevat väitteet paikkansa.

Taustalla on koko vaalikauden kestänyt kiistely, joka alkoi niin sanotusta Levi-gatesta keväällä 2013.

Myöhemmin ilmeni Sunny Car Centerin rahoituskuvioita sivunnut tietovuoto, johon kaupunginhallituksen silloinen jäsen Kari Ilkkala on tunnustanut syyllistyneensä.

Tilapäinen valiokunta katsoi saamiensa selvitysten perusteella, että olisi selvitettävä myös, onko Lulu Rannekin toiminut velvollisuuksiensa vastaisesti kaupunginhallituksessa.

Ranne on antanut kaupunginhallitukselle selityksen, jossa hän kiistää menetelleensä luottamustoimessaan velvollisuuksiensa vastaisesti. Hän myös kiistää syyllistyneensä luottamustoimessaan virkarikokseen.

Kaupunginhallitus on kuitenkin esittänyt, että Ranne pidätettäisiin luottamustoimistaan mahdollisten poliisitutkinnan ja oikeudenkäynnin ajaksi. Asia tulee esille seuraavassa kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Päätös tutkintapyynnöstä ja esitys luottamustoimista pidättämisestä syntyivät molemmat äänestysten jälkeen, äänin 7–3.

Ilkkalan toimintaa koskeva poliisitutkimus on tutkinnanjohtaja Uotilan mukaan lähes valmis.

– Sitäkin on hidastanut se, että asiaa tutkinut poliisi oli välillä pari kuukautta muissa hommissa. Vaikea sanoa, koska työ saadaan valmiiksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) sanoo, ettei valtuustokauden alkajaisiksi solmittu valtuustosopimus enää ole voimassa.

Siinä sovittiin mm. kaupunginhallituksen sisäisistä pelisäännöistä.

Sopimuksessa mainitaan muun muassa: ”Hämeenlinnan kaupunginhallituksen hyvä työskentely perustuu luottamusta rakentavaan työilmapiiriin, josta jokaisella jäsenellä on oma vastuunsa. Hallituksen puheenjohtaja sekä jokainen osaltaan huolehtii, että kokoustyöskentelyssä toteutuvat hyvä työilmapiiri, keskinäinen arvostus, tasapuolisuus ja käsiteltävässä asiassa pysyminen.” HäSa

Päivän lehti

6.7.2020