Kanta-Häme

Päättäjät ovat kättelyväleissä

Kaikkien on aika katsoa peiliin. Yksi jos toinen pyysi myös anteeksi Hämeenlinnassa lauantaina pidetyssä puolueiden palaverissa sitä, että valtuustosopimusta on tullut rikotuksi. Muun muassa perussuomalaisten ryhmänjohtaja Kari Ilkkala pyysi anteeksi sitä, että toi epäilynsä tietojen keruusta julkisuuteen ennen kuin keskusteli siitä asianosaisten kanssa.

Hän myös pysyy sivussa ryhmyrin paikalta niin kauan, kun Levin kohuseminaari on poliisitutkinnassa.

”Koeaika” alkoi

Valtuustoryhmät pohtivat kriisikokouksessaan lauantaina, voidaanko toimintaa vielä jatkaa alkuvuodesta solmitun valtuustosopimuksen pohjalta.

Yhteisesti päädyttiin siihen, että valtuustosopimus on yhä voimassa ja kaikki pyrkivät parantamaan toimintatapojaan.

Kokoomuksen ryhmänjohtajan Katriina Laaksosen mukaan nyt alkoi valtuustoryhmien ”koeaika”, ja katsotaan, toimitaanko niin kuin on sovittu.

– Luottamus ei tule sormia napsauttamalla, mutta kokous oli osoitus siitä, että pystymme yhteistyöhön. Se on erittäin tärkeä viesti kuntalaisille, että pystymme sopimaan ja toimimaan yhdessä, Laaksonen kertoi.

– Tapaaminen sujui hienosti. Mielestäni Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) kiteytti hienosti, että nyt on katharsis käyty läpi, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki.

Kiemungin ja Kehken toimitusjohtajan Mervi Käen tekemä tutkintapyyntö poliisille on yhä voimassa, vaikka työrauha ryhmien välille onkin jo löytynyt. Tutkintapyynnön aihe on törkeä kunnianloukkaus.

– Se on ollut myös Kari Ilkkalan toive, että asia selvitetään näin, Kiemunki perustelee.

Seminaari hiertää

Kriisikokouksen taustalla on iso kärhämä, joka nousi Kehken ja muiden kaupungin yhtiöiden järjestämästä Levin seminaarista.

Yhtiöiden hallitukset kokoontuivat pari viikkoa sitten Leville pohtimaan konsernirakenteeseen kaavailtuja uudistuksia.

Paikalla olivat yhtiöiden hallitukset, mutta ei konsernijaostoa, jota ei kutsuhetkellä ollut vielä olemassa. Perussuomalaisten edustajille ei aktiivisesti tiedotettu seminaarista, eikä heillä ole edustajia hallituksissa.

Konsernijaoston varapuheenjohtaja Lulu Riikonen (ps.) paheksui tiedotuksen puutetta.

Lisäksi perussuomalaisten ryhmänjohtaja Kari Ilkkala kertoi julkisuuteen saaneensa tietoja, että seminaarin työpajassa olisi profiloitu perussuomalaisten valtuutettuja etukäteen kerättyjen tietojen pohjalta. Hän syytti seminaarin osanottajia laittoman henkilörekisterin kokoamisesta.

Tästä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) poltti hihansa. Hän pitää väitettä absurdina ja teki sen vuoksi poliisille tutkintapyynnön. (HäSa)