Kanta-Häme

Päättäjät vihdoin heräsivät

Aurinkolasit pitäisi olla päässä, kun kirkkaana päivänä katsoo Ahveniston maauimalaa. Uusi valkoinen maalipohja heijastaa valoa niin paljon, että silmiin ottaa.

Liekö uuden altaan syytä, että Alajärvestä pumpattu raakavesi näyttää kauniin turkoosilta?

Keskiviikkoaamuna Ahveniston maauimalan saneeraus koki uuden rajapyykin, kun valtavaa allasta alettiin täyttää vedellä.

Altaan koillispäässä sijaitsevista rei’istä pitäisi lähipäivien aikana tulvia vettä noin 2 200 kuutiometriä. Keskiviikkona puoleenpäivään mennessä vedenpinta oli ehtinyt vasta peittää 4,8 metrin syvyisen hyppytornipäädyn pohjan.

Hiljaa hyvä tulee, koska allas imee vettä valtavasti.

– Ahveniston altaaseen mahtuu hieman enemmän vettä kuin Hämeenlinnan uimahallin kaikkiin altaisiin yhteensä, toteaa hallipäällikkö Jouko Heinilä Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:stä.

Kun pinta täyttyy, hoitovastuu siirtyy Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:lle. Tämä kesäkausi menee vielä uuden altaan hoitoon totutellessa.

Hoidetaan kuin uimahallia

Ulkoaltaan vettä tullaan hoitamaan samalla tavalla kuin sisähallia. Hygienia- ja puhtaussäännöt ovat samat, samoin kuin hoitotavat.

– Maauimala luokitellaan periaatteessa uimahalliksi, Heinilä sanoo.

Veden ph-arvoa pidetään lähellä neutraalia. Happamuutta säädellään lisäämällä suolahappoa veteen.

– Verkostoveden ph-arvo on noin kahdeksan, ja vettä pitää lisätä altaaseen esimerkiksi haihtumisen takia, hän sanoo.

Vesi kulkee erilaisten suodattimien läpi, ja veteen lisätään myös kalsiumhypokloriittia, jotta vesi pysyisi puhtaana. Terveysviranomaisille toimitetaan viikoittain näytteet, jotta veden puhtautta pystytään valvomaan.

– Allasta tullaan imuroimaan tarpeen mukaan. Varsinkin syksyn lähestyessä lehtiä pitää hoitaa pois enemmän, Heinilä kertoo.

Heinilä ei osaa vielä arvioida, miten paljon vettä pitää hoitaa, koska Hämeenlinnan Liikuntahallien vastuulla ei ole aiemmin ollut ulkoallasta. Yhtiö on myös miettinyt, miten paljon ilkivalta tulee ulkoaltaalle aiheuttamaan ylimääräistä huoltoa.

Talven ajaksi allas tyhjennetään.

Ensimmäinen kesä opettaa

Ulkoaltaan vesi lämmitetään ilmalämpöpumpuilla, ja lämpötila pidetään noin 24–25-asteisena. Kesäaikana altaan valkoinen pohja on hyödyksi, sillä kaupunki säästää lämmityskustannuksissa. Lämmityslaitteisto sijaitsee uudessa huoltorakennuksessa, jonka yhteydessä on myös hissi liikuntarajoitteisia varten.

Lämmityksen hinnasta kaupunki osaa vain esittää valistuneita arvauksia.

– Olemme varautuneet 60 000–70 000 euron kustannuksiin. Ensimmäisenä kesänä keräämme kokemukset altaan ylläpidosta, kaupungin liikuntapalvelujen tilaajapäällikkö Päivi Joenmäki kertoo.

Toistaiseksi on päättämättä, tullaanko altaan käytöstä perimään maksua. Tänä kesänä altaan käytöstä ei kuitenkaan maksua vielä peritä.

Maauimala on suojelukohde, joten sen ulkomuotoa ei ole saanut juurikaan muuttaa. Tarkkasilmäisimmät ovat kuitenkin huomanneet, että altaan päädyissä linjaviivoihin on maalattu pienet vaakasuuntaiset levennykset.

Lopputulos näyttää siltä, kuin altaan päädyissä olisi rivillinen ristejä.

– Huomasin myös saman. Nykyiset säännöt kuitenkin määräävät, että päädyissä pitää olla poikkiviivat, rakennuttajapäällikkö Risto Saari Hämeenlinnan kaupungilta kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic