fbpx
Kanta-Häme

Päättäjien pitää oppia elämään somen kanssa

Some ja perinteinen media ja varsinkin yhdessä ne tuottavat johtaville kuntapäättäjille huomatavan paljon päänvaivaa. Kun aiheeseen vielä yhdistetään kuumat kysymykset kuten maahanmuutto tai kouluverkko, kuolemantuomioita sataa ja perinteinen media ahdistelee ikävällä tavalla.

Kuntapuheenjohtajapäivät ovat parhaillaan meneillään Hämeenlinnassa. Tiistain useista työpajoista kunnanhallitusten ja -valtuustojen puheenjohtajia näyttivät kaikkein eniten kiinnostavan juuri uudenlaisen julkisuuden mukaan tuomat kysymykset ja se, kuinka niitä on yritetty ratkoa.

Ylöjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus (kok.) alusti kokemuksistaan poliitikkona somemaailmassa. Lähes joka kunnassa on käyty läpi samantyyppisiä kuvioita.

Ylöjärvellä kaupunginhallituksen ja – valtuuston puheenjohtajat sopivat vaalikauden alussa keskenään pelisäännöistä, jotka ovat Katja Luojuksen mukaan toimineet hyvin, tosin eivät ihan kaikkien kohdalla.

Ylöjärveä koetteli alkuvuodesta somemyrsky, kun sikäläinen valtuutettu ilmaisi mielipiteensä Facebookissa: “Ajaisin suvakkien ja mamujen yli, mutta kun siitä saa saman kuin ihmisestä.” Hän myös suositteli näille ryhmille luotia kalloon tai hukuttamista.

Tämä aiheutti tuohtumusta muissa luottamushenkilöissä. Kunnan poliittinen johto piti ulostuloa täysin sopimattomana.

Lopulta nimettiin tilapäinen valiokunta tutkimaan kyseisen valtuutetun luottamusta niissä luottamuselimissä, joihin hänet oli vaalien jälkeen nimetty. Kenkää tuli kaikkialta muualta, muttei valtuustosta.

Rytäkässä myös Luojus sai osansa törkypalautetta. Hän suhtautuu silti avoimesti someen, eikä aio lopettaa sen käyttöä.

Tosin hän neuvoo poliitikkoja pitämään erikseen henkilökohtaisen Facebook-profiilinsa ja poliitikkoprofiilin.

Työpajassa kävi ilmi, että lähes jokaisessa kunnassa on kokemuksia samantyyppisistä somekohuista. Länsirannikolla muun muassa kouluverkkokeskustelun yhteydessä on povattu poliitikoille pikaisia hautapaikkoja.

Joku neuvoi, että heti seuraavan valtuustokauden alussa on järjestettävä somekoulutusta kaikille valtuutetuille sekä lisäksi tehtävä pelisäännöt, jotka kaikkien on allekirjoitettava.

Monet, mm. Hämeenlinnan valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.), totesivat, ettei konsti toimi.

– Aina on muutama, jotka eivät tällaisiin sopimuksiin sitoudu.

Päätelmä on se, että tämä on nykyaikaa ja sen kanssa on elettävä. Jos sopimuksia tehdään, niihin pitäisi liittyä jonkinlainen sanktio.

Siitä kannettiin huolta, että loanheitto somessa karkottaa potentiaalisia ehdokkaita tulevissa vaaleissa. HÄSA

Menot