Kanta-Häme

Paavi Benedictus XVI halusi erostaan ennakkotapauksen

Hämeenlinnalainen filosofian tohtori ja Tampereen yliopiston yleisen historian dosentti Jussi Hanska luonnehtii paavi Benedictus XVI:n maanantaista eroilmoitusta uusimman ajan paavien historiassa ainutlaatuiseksi tapaukseksi.

– Edellinen tähän verrattava tapaus oli 1200-luvun lopulla. Silloinen paavi Coelestinus V ei kokenut olevansa oikea mies oikeassa työssä. Hän halusi erota, koska ei katsonut olevansa riittävä paaviksi.

– Katolisen kirkon suuren skisman aikana 1300-luvun lopulla ja 1400-luvun alkupuolella tilanne oli erilainen. Tuolloin oli kolme paavia, jotka erosivat tehdäkseen tilaa uudelle paaville.

Hanska on keskiajan ja katolisen kirkon tuntija. Hän otaksuu, että 85-vuotias Benedictus XVI halusi luoda ennakkotapauksen siitä, että näinkin voi toimia.

– Paavia ei voida pakottaa eroamaan. Ovatko eron taustalla terveydelliset seikat, jää nähtäväksi. Selvänä voi pitää, että eroaloite tuli häneltä itseltään.

Hanska ei lähde ennakoimaan, kenestä tulee uusi paavi.

– Vaali onnistuu aina yllättämään. Yleensä niistä henkilöistä, jotka ovat vahvoilla ennakkokaavailuissa, ei tule uutta paavia. Usein pakasta on valittu täysin yllättävä nimi.

– Münchenin arkkipiispan Joseph Ratzingerin valinta uudeksi paaviksi vuonna 2005 oli vähemmän yllättävä. Benedictus XVI:n edeltäjä Johannes Paavali II oli kompromissiehdokas. Puolalainen kardinaali Karol Wojtyła valittiin, kun muista ehdokkaista ei päästy yksimielisyyteen.

Valinnan tekee pyhä henki

Uusi paavi valitaan paavin nimittämien konklaavina tunnetussa kardinaalien kokouksessa Vatikaanissa.  Äänestystulos on selvillä vasta, kunnes joku on saanut kahden kolmasosan enemmistön.

Uusi paavi pyritään valitsemaan pääsiäiseen mennessä. Spekulaatiot uudesta paavista käynnistyivät heti maanantaina. Monet asiantuntijat pitivät mahdollisena, että Benedictuksen seuraaja tulee Latinalaisesta Amerikasta, Afrikasta tai Aasiasta.

Hanska ei usko, että uusi paavi tulisi Afrikasta.

– Mikäli paaviksi valitaan ei-eurooppalainen henkilö, hän tulee todennäköisesti Latinalaisesta Amerikasta, joka on voimakkaimmin kasvavia katolisia alueita.

– Paavin vaali on puhtaasti dogmaattinen. Katolisen uskon mukaan paavin valinnan tekee pyhä henki. Luterilaisena on vaikea lähteä arvailemaan pyhän hengen valintoja.

Päivän lehti

2.4.2020