Kanta-Häme

Paavo on ihan rock

Laulurinteellä paistaa aurinko. Värikäs rokkikansa velloo lavalta toiselle.

Kansan seassa vilahtaa tuttu partanaama, jonka kaulassa killuu järjestävän yhdistyksen festaripassi.

Hän on Paavo Raappana, entinen hämeenlinnalainen Ämyrockin puuhamies ja kunnallispoliitikko. Tätä nykyä Raappana järjestää Joensuussa Ilosaarirokkia.

– Haluan tuoda hyvää mieltä ihmisille. Ilosaarirock on etsinyt minua, mutta myös oma etsintäni on tullut positiiviseen päätepisteeseen, Raappana hymyilee.

Hänen vastuullaan rokissa on alueohjelma eli käytännössä kaikki se, mikä tapahtuu esiintymislavojen ulkopuolella. Raappana on buukannut rokkiin kiertäviä artisteja, joiden joukossa on muun muassa hämeenlinnalaiskaksikko Janne ja Tulkki.

Hänen heiniään on myös viereisen leirintäalueen iltaohjelma.

– Juustodiscossa soitetaan perjantaista sunnuntaihin pelkkiä illan viimeisiä hitaita. Kieli poskessa keksitty idea, mutta se toimii!

Hullun leppoisaa

Alun perin lieksalainen Raappana muutti pois Hämeenlinnasta kaksi vuotta sitten aloittaessaan kulttuurimatkailun opinnot Joensuussa.

– Käytännössä opiskelen nyt sitä, mitä huomaamatta tein jo Hämeenlinnassa. Toiveissa olisi työskennellä tulevaisuudessa tapahtumapuolella.

Raappana kertoo huomanneensa jo nuorena viihtyvänsä tapahtumien kulisseissa.

– Festarit on kivoja, mutta kovimmat kiksit saan niiden järjestämisestä. Kun kymmenillä tuhansilla ihmisillä on kivaa sun takia, siinä kokee olevansa osa jotakin suurempaa, Raapana pohtii.

Raappanan mielestä Ilosaarirokissa parasta on tunnelma, jossa itäsuomalainen hulluus kohtaa leppoisan meiningin.

– Tämä on kaukana kaikesta, joten yhtyeiden saaminen paikalle on hankalampaa kuin Etelä-Suomessa. Festarin on luotava ihan oma tunnelmansa ja palveluiden on toimittava täydellisesti.

Ämy opetti

Opintojen ohessa Raappana toimii aktiivisesti Joensuun Popmuusikoissa. Hänet valittiin yhdistyksen hallitukseen heti ensimmäisenä syksynään kaupungissa.

– Olen iloisesti yllättynyt, että olen saanut niin paljon vastuuta. Oli helppoa lähteä tekemään rokkia, kun tiesi sen lainalaisuudet jo Ämy-ajoilta, Raappana sanoo.

Toki erojakin löytyy. Ämy on muutaman tuhannen hengen ilmaisfestari, kun taas noin 50 000-päisen yleisön keräävä Ilosaarirock tavoittelee myös taloudellista menestystä.

– Rokkia saa kiittää siitä, että Popmuusikkojen toiminta Pohjois-Karjalassa on niin laajaa kuin se on.

Hyvästit mummoille

Raappana muistetaan Hämeenlinnassa muun muassa Suiston musavisoista. Heti Joensuuhun muutettuaan häntä pyydettiin jatkamaan hommaa popmuusikkojen omistamassa Kerubissa.

Mies on kotiutunut Pohjois-Karjalaan enemmän kuin hyvin.

– Viikon jälkeen mie ja sie tuli jo ihan luonnostaan. Tykkään tästä nuorekkaasta kaupungista! Hämeenlinnassa tulee lokakuussa vastaan pelkkiä mummoja, Raappana naurahtaa.

Hän korostaa, ettei hänellä ole Hämeenlinnasta mitään pahaa sanottavaa.

– Ihmisiä on ikävä, mutta täällä tunnen olevani enemmän kotonani.

Erosi vihreistä

Hämeenlinnasta lähdettyään Raappana vannoi lopettavansa myös kunnallispolitikoinnin. Lupaus on pitänyt.

– Seuraan toki asioita, mutta kalenteriin ei saa lisää päiviä eikä päiviin tunteja. Sitä paitsi Popmuusikoiden hallituksessa pääsen oikeasti vaikuttamaan niihin asioihin, jotka minua kiinnostavat.

Raappana ei ole tällä hetkellä minkään puolueen jäsen.

– Liityn takaisin vihreisiin, kun heidän tekemänsä politiikka istuu paremmin siihen, mitä minä edustan. (HäSa)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic