Kanta-Häme

Paavo Rintalan Pojat näyttämölle

Onko joku, joka ei ole nähnyt Mikko Niskasen elokuvaa Pojat? Sitä, jossa nuori Vesa-Matti Loiri juoksee loittonevan junan perässä ja itkee äitiään?

Hämeenlinnalainen käsikirjoittaja ja ohjaaja Snoopi Siren kaivoi esille Paavo Rintalan romaanin, johon elokuvakin perustuu. Hän dramatisoi kirjasta musiikkiteatteriversion ja tilasi siihen sävellyksiä riihimäkeläiseltä rockmuusikolta Jarkko Martikaiselta.

– Musikaali olisi ehkä liikaa luvattu. Mutta jos kohtaukset ovat freskoja, niin sävellyksillä niihin lisätään väriä ja syvennetään tunnelmia, herrat pohtivat.

Toisen maailmansodan aikaiseen Ouluun sijoittuva nuorten kasvukertomus kantaesitetään Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä 12. syyskuuta.

Teini-ikäisten poikien roolissa nähdään muun muassa kolme teatterikorkeakoulun opiskelijaa sekä Hämeenlinnan teatterin nuoret näyttelijät Lauri Kukkonen ja Mikko Töyssy.

Karu tarina …lapsuudesta

Ohjaaja-käsikirjoittaja Snoopi Sirenille Pojat on ennen kaikkea tarina kadotetusta lapsuudesta.

– Samaa teemaa olen käsitellyt ainakin viidessätoista näytelmässä Seitsemästä veljeksestä Liisaan ihmemaassa, hän sanoo.

Sirenin omakohtainen kosketus teemaan liittyy siihen, että hänen vanhempansa erosivat Sirenin ollessa viisivuotias. Rintalan romaanissa isän ikävä johtuu sodasta.

– Mitä pojista tulee ilman isää ja mistä roolimallit haetaan, näytelmässä pohditaan.

Vaikka tarina sotavuosineen on ankara, Siren ja Martikainen löysivät romaanista ilkikurista leikkisyyttä ja jonkinlaista pojat on poikia -henkeä enemmän kuin esimerkiksi Niskasen tunnetussa elokuvassa on.

– Siren on kirjoittanut tarinaan komediallisuutta. Minun ei siis musiikissa tarvitse leikkiä Riihimäen Jope Ruonansuuta, Martikainen sanoo.

Musiikkinäytelmän tyylilajia Martikainen ei osaa kuvailla muulla sanalla kuin näyttämömusiikki.

– Laulut ovat syntyneet kohtausten ja tunnelman perusteella. Niissä voi olla pop-rock-henkeä yhtä hyvin kuin musikaalia, tekijät sanovat. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic