Kanta-Häme

Padasjoelle kehitteillä Suomen ensimmäinen sosiaalinen kauppa

Padasjoen 4H-yhdistys suunnittelee avaavansa Suomen ensimmäisen ”sosiaalisen supermarketin” ensi syksynä.

Kyseessä on toimintamalli, jossa yhdistys myisi huomattavan edullisesti tuottajien, kauppojen ja ravintoloiden käyttökelpoista ylijäämäruokaa. Ruotsissa avattiin ensimmäinen sosiaalinen supermarket syksyllä 2015 ja Tanskassa vuoden 2016 alussa.

Päijät-Hämeen maakuntaliitto myönsi Padasjoen 4H-yhdistykselle maakunnan kehittämisrahaa kaupan liiketoimintamallin pilotointia varten. Kauppa on suunniteltu avattavan 4H-yhdistyksen pitämän kierrätyskeskuksen yhteyteen.

 – Ensimmäisenä on selvitettävä viranomaisten kanssa, mitä vaatimuksia elintarvikelainsäädäntö tällaiselle toiminnalle asettaa ja tämän alamme luomaan verkostoa, joka hyödyttäisi sekä ruuan tuottajia, valmistajia että myyviä tahoja, kertoo projektia johtava Padasjoen 4H:n vs. toiminnanjohtaja Kati Liikonen.

Liikosen mukaan yhdistys selvittää, voisiko kaupassa myydä lähellä viimeistä myyntipäivää olevia kuivaelintarvikkeita suuria määriä huomattavan halvalla, sekä myyntipäiväyksen ohittaneita tuoretuotteita kuten lihaa pakastettuna.

– Tuotteet maksaisivat murto-osan kauppojen hinnoista, mutta myös kaupat ja valmistajat saisivat korvauksen tuotteista, jotka muuten päätyisivät kaatopaikalle, Liikonen suunnittelee.

Hankkeen yhtenä päätarkoituksena on vähentää kaatopaikoille päätyvän, käyttökelpoisen ruuan määrää, mutta myös vahvistaa sosiaalista tasavertaisuutta sekä kehittää kiertotalouden tarpeisiin uudenlaisia, innovatiivisia toimintamalleja.

– Ihmisillä on nykyään usein hieman väärä käsitys, että viimeisen myyntipäivän ohittanut elintarvike olisi pilaantunut. Meidän kautta myös tuottajien kauppoihin kelpaamattomat elintarvikkeet, vaikkapa liian käyrät kurkut, voisivat päätyä käyttöön eivätkä kaatopaikalle. HÄSA

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic