Kanta-Häme

Padasjoen myrkkyvarasto syyteharkintaan

Yhteiskunnan vaivaksi jäänyt yrityksen myrkkyvarasto Padasjoella työllistää puhdistajien ja poliisien lisäksi nyt myös syyttäjiä sekä pian mahdollisesti myös oikeuslaitosta.

Hämeen poliisilaitos sai törkeään ympäristön turmelemiseen liittyvän esitutkintansa valmiiksi tämän viikon tiistaina ja siirsi asian syyttäjälle syyteharkintaa varten.

PP-Recycling Oy:n tiloissa Padasjoen keskustan laidalla on vuosien ajan säilytetty luvattoman suuria määriä erittäin vaarallisia kemikaaleja. Pahimmillaan tiloissa oli yli 500 tonnia erittäin vaarallista kemikaalijätettä, kun lupa olisi ollut vain 160 tonnille.

Yhtiö ajautui konkurssiin syyskuussa 2012, jonka jälkeen jätteiden puhdistamiseen ja tilojen turvaamiseen on käytetty veronmaksajien rahoja jo noin 1,7 miljoonaa euroa. Eduskunta myönsi ympäristöministeriölle kahden miljoonan euron erillisen määrärahan laitoksen riskien vähentämiseksi.

Nyt alkaneessa syyteharkinnassa arvioidaan, voidaanko yhtiön hallituksen puheenjohtajaa ja yhtiön toimintaa rahoittaneen GT-Trading Finland Oy:n edustajaa syyttää.

Vaarallinen laajalla säteellä

Kemikaalivarastossa säilytettiin muun muassa piirilevyjen valmistuksessa ja puhdistuksessa käytettyjä kemikaaleja, kuten esimerkiksi supermyrkyllistä syaanivetyä. Kaikkien kemikaalikonteissa ei ollut edes pakkausmerkintöjä.

Poliisin teettämän riskianalyysin mukaan tulipalon sattuessa happamia ja erittäin myrkyllisiä kaasuja olisi vapautunut niin paljon, että lähiseutu olisi tullut evakuoida vähintään 500 metrin etäisyydeltä. Lisäksi teollisuushalli olisi ollut jo sellaisenaankin hengenvaarallinen tilanteessa, jossa joku myrkyistä tietämätön menee sisälle halliin.

Tehdasalueelta otettujen näytteiden mukaan maaperä ja pohjavesi on pilaantunut tehdasrakennuksen alla. Talousvesikaivojen vesi täytti talousveden laatuvaatimukset.

Turvallisuuspuutteiden lisäksi esitutkinnassa paljastui lämpövarkauskin. Padasjoen kunnan mukaan tehdaskiinteistö on käyttänyt luvatta kaukolämmön lämpöenergiaa yli 62 000 euron arvosta.

Epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä kaikkiin rikoksiin. (HäSa)