Kanta-Häme

Paha haju piinaa yhä Pullerin hallissa

Pullerin hallin, toiselta nimeltään Säästöpankki Areenan, hajuhaitat ovat jälleen aiheuttaneet harmia urheiluharrastajille. Toimitukseen yhteyttä ottaneen harrastajan mukaan haju on alkanut tarttua jo vaatteisiin ja sukkiin.

Säästöpankki Areenasta vastaava työjohtaja Pertti Sopenperä Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:stä kertoo, että hajusta on tullut valituksia ja asiaa on selvitetty.

Hajun on epäilty aiheuttaneen myös terveyshaittoja, mutta Sopenperän mukaan suoraa syy-yhteyttä ei pystytä todistamaan.

– Viiden vuoden aikana on ollut kaksi tapausta, joissa hajun on epäilty aiheuttaneen jotain. Terveysviranomaisten kanssa kun ollaan asiaa selvitelty, niin emme ole kyenneet todistamaan yhteyttä, Sopenperä kertoo.

Syynä kumirouhe?

Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:ssä hajun aiheuttajaksi on epäilty kentän lattian kumirouhetta. Uutta rouhetta tilataan aina vuosittaisten huoltojen yhteydessä, ja hajun on uskottu tulleen uuden kumin mukana. Kumin toimittaa Alajärvellä toimiva yritys Saltex oy.

Uudesta kumista lähtee joka tapauksessa hajua, ja uutta kumia tarvitaan vuosittain paljon.

– On vielä epäselvää, haiseeko Pullerilla muukin kuin kumi. Olen katsellut hallin kulmista kumin alle, enkä ole havainnut esimerkiksi kosteutta, Sopenperä kertoo.

Hallin pohja on betonia. Betonin päällä on noin senttimetrin hiekkakerros, jonka päälle on puolestaan levitetty 25 millimetrin kerros kumirouhetta.

Valmistaja kerännyt näytteitä

Vahvaa hajua on kuitenkin yritetty Sopenperän mukaan tuulettaa. Pakkaskelien poistuttua Pullerin hallissa pidetään päivisin kaikkia ilmaventtiileitä auki, jotta ilma vaihtuisi paremmin.

Hajusta on myös oltu yhteydessä Saltex oy:n edustajien kanssa. Helmikuussa yrityksen edustaja kävi ottamassa kumista näytteitä.

– Odottelemme tällä hetkellä tietoa siitä, mitä Saltexin edustajat löytävät, Sopenperä kertoo.

Saltex oy on Suomen suurimpia tekonurmien ja urheilukenttien kumialustojen valmistajia. Yrityksen toimitusjohtajan Timo Salmenaution mukaan ainoastaan Hämeenlinnasta on tullut ilmoituksia hajuhaitoista.

– Hämeenlinna on ainoa paikka, jossa hajusta on valitettu. Emme ole myöskään löytäneet kuminäytteistä mitään ihmeellistä, Salmenautio kertoo.

Lattiaa puhdistettu

Toistaiseksi hajun syytä saadaan vielä arvailla. Pertti Sopenperä kuitenkin uskoo, että vuosien aikana kentälle imeytynyt hiki, vesi, sylki ja urheilujuomat voivat myös aiheuttaa hajua.

– Olemme käyttäneet Saltexin toimittamaa puhdistusainetta hallin lattiaan. Samalla meidän pitäisi lähipäivinä saada tietää, millä aineella voimme kesällä tehdä puhdistuksen, jos tarve vaatii, Sopenperä sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic