Kanta-Häme

Pahan päivän varalle

Hämeenlinna

Verkatehtaalla harjoiteltiin perjantaina pelastusyksiköiden ja ensihoidon yhteistoimintaa kemikaaliuhan alla. Harjoituksessa simuloitiin kemikaali-iskua ihmisjoukkoon. Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen palomestari Kari Ursin kertoo, että harjoituksen tarkoituksena oli testata viime vuonna hankittua vaarallisten aineiden torjuntakalustoa.

– Linjaston kasaamista on harjoiteltu asemalla, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun sitä käytetään tapahtumapaikalla, Ursin kertoo.

TILANNE ALKOI savupanoksen räjäyttämisellä elokuvateatterin salissa. Salissa olleet parikymmentä harjoitusuhria altistui kaasulle eriasteisesti. Samalla lähti hälytys pelastuslaitokselle ja ensimmäiset savusukeltajat olivat paikalla noin 10 minuutin kuluttua hälytyksestä. Uhreille oli jaettu oirekortit, joiden perusteella ensihoidon yksiköt luokittelivat heidät hoidontarpeen mukaan.

Paikalle hälytettiin vaarallisten aineiden torjunta-auto Riihimäeltä.

– Auto on Riihimäellä, koska siellä on Kanta-Hämeen suurimmat riskikohteet, Ursin sanoo.

Riihimäellä sijaitsevat muun muassa Ekokemin jätteenkäsittelylaitos ja Agan kaasutehdas. Lisäksi Riihimäen ratapihan kautta kuljetetaan päivittäin vaarallisia aineita. Alueen todennäköisimmät uhat liittyvät inhimillisiin virheisiin näissä kohteissa.

VAARALLISTEN AINEIDEN torjunta-auto saapui paikalle reilussa puolessa tunnissa. Pelastusyksiköt kokosivat Verkatehtaan pihalle auton mukana tulleen henkilöpuhdistuslinjaston, jossa kemikaalialtistuksen uhrit puhdistettiin vedellä ja harjalla. Linjaston läpi käytyään uhrit kuljetettiin sairaalaan ensiapuun.

Vakavan vaaran aiheuttavat kemikaalionnettomuudet ovat Suomessa hyvin harvinaisia. Ursin ei muista yhtään tilannetta, jolloin pesulinjastoa olisi pitänyt käyttää uhreihin.

– Pelastajiin on pitänyt käyttää varmaan joitakin kertoja, Ursin sanoo.

LÄHELTÄ PITI -TILANTEITA on kyllä ollut. Esimerkiksi Lahdessa rikkihappoa kuljettanut kuorma-auto törmäsi talon seinään viime maaliskuussa. Onnettomuusalueelta evakuoitiin useita kerrostaloja myrkytysvaaran takia, mutta 40 000 litran lastista vain pieni määrä pääsi vuotamaan ympäristöön.

Suurin riskitekijä Hämeenlinnassakin nousee liikenteestä.

– Valtakunnan isot väylät kulkevat tästä läpi. Hämeenlinnassa on myös kuljetusterminaaleja, joissa on palavien aineiden varastoja, Ursin kertoo.

Ursinin mukaan harjoituksessa tapahtui virhe, kun uhrien hoitotarpeita selvitettiin ilman kaikkia suojavarusteita.

– Tässä tilanteessa ei olisi oman henkilöstön altistumiselta säästytty, Ursin sanoo.

Ursinin mielestä toiminta olisi voinut olla nopeampaakin. Tosin tämän asian Ursin uskoo korjautuvan oikeassa tilanteessa.

– Nyt koko linjasto rakennettiin valmiiksi ennen kuin toiminta aloitettiin. Tositilanteessa toiminta aloitettaisiin saman tien ja linjastoa rakennettaisiin ohessa, Ursin sanoo.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic