Kanta-Häme

Päihdekuntoutujien uudet tilat käyttöön huhtikuun alussa

Päihdekuntoutujille suunnattu Kiinteistö oy Sotkankoti on valmistumassa Kantolassa. Rivitalot saavat uudet asukkaansa huhtikuun alussa.

Sotkankoti on tarkoitettu päihdekuntoutujille ja se korvaa Hämeenlinnan A-klinikkatoimen nykyisen, Kekkurinkujalla Luolajassa toimivan Holstilan kuntoutumiskeskuksen.

– Rakennus valmistuu maaliskuun loppuun mennessä, ja maaliskuun viimeisellä viikolla tilat kalustetaan. Muuttopäivä on 2. huhtikuuta, kertoo yksikköjohtaja Jaakko Vesterberg Hämeenlinnan A-klinikkatoimen asumispalveluista.

20 asuntoa päihdeongelmaisille

Holstilan erittäin huonokuntoisissa tiloissa asuu nykyään 22 henkilöä. Heistä 20 muuttaa Sotkankotiin. Yksi asukas siirtyy tukiasuntoon ja yksi palaa omaan kotiinsa.

Sotkankodin tukiasunnot sen sijaan eivät täyty ihan huhtikuun alussa. Tällä hetkellä tukiasuntoihin on kaksi hakemusta sisällä.

Kuntoutumisyhteisön toimintamalli ei muutu, vaikka paikka muuttuukin. Asuntoihin ei muuteta vakituisesti, vaan asukkaille tehdään määräaikaiset kuntoutussuunnitelmat ja palvelupäätökset.

– Nykyisistä asukkaistamme yli puolet on asunut meillä yli kaksi vuotta, Vesterberg kertoo.

Y-säätiön omistamat tilat

Talot ovat Y-säätiön omistuksessa, ja niissä toimii A-klinikkasäätiön Hämeenlinnan A-klinikkatoimi, jolta Hämeenlinnan kaupunki ostaa palveluja.

Kaupunki voi myöntää asumispaikan kuntoutumisyhteisöön päihdeongelman, tuetun asumisen tarpeen ja sosiaalisten ongelmien takia.

– Emme vaadi asukkaiksi tulevilta ehdotonta raittiutta, mutta alue ja asunnot ovat päihteettömiä. Jos joku käyttää jotain, asiaan puututaan ja asiakas saa selvittää päänsä selviämishuoneessa, joka on palvelutiloissa, Vesterberg selvittää.

Kolme uutta työntekijää

Holstilan yhteisössä työskentelee kahdeksan työntekijää. Huhtikuun alusta lähtien työntekijämäärä kasvaa kolmella.

– Lisäksi Sotkankadun yksikköön muuttavat myös tukiasumisohjaajat, joilla on nyt toimistotilat muualla. He tekevät töitä ympäri Hämeenlinnaa. Myös he ovat A-klinikkasäätiön työntekijöitä, Vesterberg kertoo.

Tukiasumisohjaajia on kaksi. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020