Kanta-Häme

Päihdekuntoutujille uudet tilat

Päihdeongelmaiset, itsenäiseen asumiseen kykenemättömät Holstilan kuntoutumisyhteisössä asuvat kuntoutettavat pääsevät muuttamaan uusiin tiloihin maaliskuun alussa.

Sotkankatu 5:een Kantolaan on valmistumassa heille yhteensä 25 asuntoa. Tällä hetkellä Kekkurinkujalla Luolajassa toimivassa A-klinikkatoimen kuntoutumisyhteisössä on tiloja 22 asukkaalle.

– Vanhat tilat eivät täytä mitään laadullisia nykypäivän asumispalvelunormeja. Kaksi henkilöä on asunut pienissä huoneissa, joissa on olemattomat tilat itsenäiseen ruoan valmistukseen. Myös wc-tiloja on liian vähän, kuvailee nykytilannetta yksikköjohtaja Jaakko Vesterberg Hämeenlinnan A-klinikkatoimen asumispalveluista.

Vanhat tilat Kekkurinkujalla aiotaan purkaa. Tontin omistaa kaupunki.

– Sellainen visio joillakin on, että tilalle rakennetaan jonkinlaista palveluasumista, Vesterberg kertoo kuulleensa.

Palvelutarpeen arviointia muutetaan

Kriteereitä, keille asunto jatkossa uusista tiloista järjestyy, aiotaan Jaakko Vesterbergin mukaan muuttaa.

– A-klinikkatoimen ja kaupungin kanssa tulemme sopimaan käytännöstä, jolla palvelupäätöksiä tehdään jatkossa. Kyse on yhteistyöstä aikuissosiaalityön ja kaupungin tilaajien kanssa. Tarveharkintaa ja palvelutarpeen arviointia muutetaan, mutta se on vielä sopimatta, millä tavoin.

Kaikille maaliskuussa kuntoutumisyhteisössä asuville asunto vielä järjestyy.

Nuorempia asumisvalmennuksen pariin

Uutta on se, että 5 hengen rivitalon asukkaista muodostetaan yhteisö, jolle annetaan asumisvalmennusta.

Yhteisöön otetaan keski-iältään nykyisiä asukkaita nuorempia asukkaita, joita yritetään saada tsempattua tarttumaan itsenäisen elämisen alkuun yhteisöllisen asumisen ja hoitoon sitoutumisen avulla.

– He saisivat määräaikaista palvelua ja pärjäisivät tulevaisuudessa nykyistä paremmin itsenäisessäkin asumisessa tai kuntoutumisyhteisöä pienemmän tuen tukiasumisessa, Jaakko Vesterberg selvittää.

– Tämä voisi toimia myös kuntoutusjakson jälkeisenä asumisvalmennuspaikkana, puoliväliratkaisuna, hän lisää.

Avohoidon palvelut heille järjestettäisiin esimerkiksi A-klinikan muiden palveluiden kautta.

Holstilan kuntoutumisyhteisössä noin puolet asukkaista viettää tällä hetkellä 1–2 vuotta ja loppujen asuminen venyy vuosiin.

Yksikköjohtaja Jaakko Vesterberg ei osaa sanoa, paljonko Hämeenlinnassa tällä hetkellä on asunnottomia ja päihdeongelmaisia, koska ”kovin luotettavia tilastoja ei ole olemassa, on vain toimijoiden tuntuma”.

Työntekijämäärää lisätään

Holstilan kuntoutumisyhteisön työntekijöiden määrä nousee uusien tilojen myötä kahdeksasta yhteentoista.

Kantolaan siirtyy myös kaupungin tukiasumisen ohjaajien työpiste. Vesterberg näkee tämän parantavan yhteistyömahdollisuuksia. Tukiasumisohjaajat tekevät työtä ihmisten omissa kodeissa. Heitä on kaksi.

Jaakko Vesterberg kiittelee hyvin sujunutta yhteistyötä Y-säätiön, A-klinikkasäätiön ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa uusien tilojen saamiseksi.

– Ei voi olla kuin tyytyväinen, että tällainen sinänsä mahdoton yhtälö onnistuu – että päihdeasiakkaisiin satsataan. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic