Kanta-Häme

Päihdeongelmaiset elävät Toivontiellä "kuin Ellun kanat" - Nyt heille pitäisi löytää uudet asunnot

Toivontien asukkaiden vuokrasopimusten päätyttyä on päihdeongelmaisille löydettävä uudet asunnot. Kaupunki on luvannut, että jokaiselle löytyy asunto.
Kaupunki palkkaama Samaria Groupin työntekijä on auttanut asukkaita ja tarjonnut keskusteluseuraa. Sopimus yhdistyksen kanssa päätty vuoden lopussa ja vuokrasopimukset helmikuun lopussa. Kuva: Riku Hasari

Toivontien asukkaiden perään katsojana ja arjen apuna on toiminut kaupungin palkkaama Samaria Groupin työntekijä. Sopimus yhdistyksen kanssa alkoi vuonna 2016 ja päätyy vuoden loppuun.

Yhdistys on pyörittänyt Toivontiellä tukiasuntojen päiväkeskusta ja jakanut ruokakasseja.

Samaria Groupin varatoiminnanjohtaja Päivi Valkoniemi kuvailee Toivontien menoa villiksi ja asukkaiden päihteiden käyttöä rankaksi.

Asukkaiden ikäjakauma on 18-vuotiaasta noin 70-vuotiaisiin.

– Ohjaajamme on tuonut jonkinlaista normaaliutta arkeen. Tämä on ollut ylimääräinen juonne meille. He asuvat kaupungin yksikössä, jossa kaupunki määrää tahdin, hän kuvailee.

Yhdistys pyrkii nimenomaan tukemaan asukkaiden päihteettömyyttä. Toivontien yksikössä päihteiden käyttö on sallittu.

Valkoniemen mielestä on surullista, että on paikka, jossa ”ihmiset voivat olla kuin Ellun kanat ilman valvontaa”.

Valkoniemen mukaan he ovat oppineet tuntemaan asukkaiden historian ja heidät ihmisinä, vaikkakaan  he eivät voi aina olla varmoja siitä, kuka asunnossa oikeasti asuu ja kuka on käymässä. Yhdistys ei näe asukkaiden vuokrasopimuksia.

–  Uskon ihmisarvoiseen kohteluun, että he pääsisivät paikkoihin, joissa on enemmän valvontaa ja missä tuettaisiin päihteettömyyteen.

Uusi asunto voi edellyttää päihteettömyyttä

Vuokrasopimusten päättäminen on Valkoniemen mukaan kaksijakoinen asia.

– Melkein poikkeuksetta kaikki ympäristön asukkaat ovat varmaankin hyvillään, että ratkaisu tulisi tähän purkamisen suuntaan. Mutta mihin nämä ihmiset sitten sijoitetaan?

Tällä hetkellä 12 asunnosta on vielä asukkaat, joille pitäisi löytyä uusi koti.

Korvaavan asunnon löytämistä vaikeuttaa se, etteivät Toivontien asukkaat taivu päihteettömyyden vaatimukseen, jota esimerkiksi Samaria Group edellyttää.

Kaupungin kanssa käydyissä palavereissa on kuitenkin luvattu, että asunto löytyy jokaiselle.

– Ilmeisesti vapaita asuntoja on tarjolla, nyt asukkailta vaan vaaditaan tahtotilaa hakea niitä. On varmaan kaupungille helpompaa, jos he saavat jonkunlaisen jämptiyden, kun asukkaat ovat jonkinlaisen palvelun parissa. HÄSA.

Juttua korjattu 22.10. kello 14.12.  Poistettu virheellinen tieto, että A-klinikan kaikkiin asuntoihin on ehtona päihteettömyys.