Kanta-Häme

Päihdeongelmien takaa löytyy koulukiusaamista

– Kun nuori hakee apua päihdeongelmiinsa tai masennukseen, vaikkapa vasta parikymppisenä, lähes kaikki kertovat joutuneensa koulussa kiusatuiksi. Kiusaaminen, yksin jääminen ja tunne, ettei kukaan välitä edes kuunnella, johtavat helposti päihdeongelmiin, kertoo Riihimäen nuorten ehkäisevän päihdetyön tekijä Hanna Hänninen.

Riihimäellä nuorten ongelmiin on paneuduttu jo yli kymmenen vuoden ajan niin vakavasti, että kaupungilla on ehkäisevään päihdetyöhön oma työntekijä ja Nuppi-klinikka. Työtä riittää, vaikka samalla asialla ovat niin koulut, sosiaalityöntekijät, nuorisotyö, seurakunta ja terveydenhuolto.

Nuorten kanssa työskentelevät nuoriso- ja päihdetyöntekijät toivovat erityisesti kiusaamisen saamista kuriin. Koulukiusaamisesta ei päästä täysin eroon, mutta tärkeintä olisi puuttua tilanteisiin. Hanna Hänninen korostaa, että tilanteiden käsittely helpottaa nuoren oloa ja vakuuttaa, että hän ei ole yksin.

Kiusaamisen torjumisessa suurin ongelma on, ettei opettajilla ole aikaa yksittäisille oppilaille. Oppilaat taas eivät uskalla kertoa kiusaamisesta eivätkä kiusaajista. Koulukuraattoreiden ja terveydenhoitajien lisäksi kouluilla tarvitaan nuorisotyöntekijöitä vetämään ujoja tai yksinäisiä nuoria mukaan yhteisiin harrastusryhmiin.

Kannabiksesta uusi murhe

– Kannabiksen käyttö on uusi murhe, sillä joka kymmenes on jo kokeillut ja 40 prosenttia yläkoululaisista tuntee jonkun kokeilleen ikätoverin. Onneksi humalahakuinen alkoholin käyttö ja tupakointi ovat vähentyneet selvästi, Hanna Hänninen miettii.

Kanavat kannabiksen saamiseen ovat tiedossa, jos nuori haluaa ainetta kokeilla.

Alkoholin ja tupakan ostaminen alaikäisenä on nuorille yhä vaikeampaa, mutta yli kolmannes nuorista pitää suhteellisen helppona pihistää molempia vanhempien varastoista.

– Kotona kannattaa pitää huolta, että tupakat ja alkoholi pidetään nuorten ulottumattomissa, korostaa päihdetyötä valtakunnallisesti tekevä toiminnanjohtaja Sampo-Ilmari Tuhkalehto Music Against Drugs -järjestöstä.

Riihimäellä, Hausjärvellä ja Lopella on alkuvuoden aikana tiivistetty päihdetyössä yhteistyötä ja työntekijöiden rivejä. Nuorisotyö, koulut, seurakunta ja terveydenhuolto jatkavat nyt uusia työmuotoja, joita Music Against Drugs -järjestön tuella on luotu.

Alkuvuoden aikana kouluilla on järjestetty bändi- ja säpinäkilpailut, iltataphtuma, päihdekasvatusviikko ja toimintatapahtuma, joissa nuoret ovat saaneet tietoa päihteistä. Lisäksi yläkouluikäisille järjestettiin päihde-, hyvinvointi- ja osallisuuskysely.

Puolen vuoden tapahtumasarjasta ainakin toimintaviikosta on Hanna Hännisen mukaan tulossa pysyvä perinne.

Raha-automaattiyhdistyksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Music Against Drugs -kokonaisuus toteutettiin Hausjärven, Lopen ja Riihimäen yläkouluilla. Music Against Drugs on valtakunnallinen yhdistys, joka edistää lasten ja nuorten terveyttä, sosiaalista hyvinvointia ja osallisuutta. Yhdistys on järjestänyt toimintaa jo 28 eri kunnassa. (HäSa)